Jestem ogromną fanką thrillerów i książek grozy, więc jak przeczytałam opis "Dziesięciu dni", to wiedziałam, że muszę po niego sięgnąć. W miasteczku od jakiegoś czasu tajemniczo giną kobiety. Trzy z nich wracają po dziesięciu dniach, ostatniej nie udaje się uratować i ginie w nieznanych okolicznościach. Eva, to dziennikarka z powołania, która zajmuje się tą sprawą i chce ją jak najdokładniej i najlepiej zrelacjonować. Powoli dociera do każdej z kobiet, poznaje ich historie i to, jak czuły się podczas porwań, niestety i ją to dotyka. Pewnego dnia budzi się w małym, zamkniętym pokoju i zaczyna walkę. Walkę o przetrwanie i pozostanie przy życiu.
Eva odlicza kolejne dni, ma nadzieję, że dziesiątego, tak samo, jak i reszta kobiet i ona zostanie uwolniona. Czy będzie to miało miejsce? Kim jest tajemniczy porywacz? Na jaw szybko wychodzą kolejne fakty, kobieta jest zmuszona zajrzeć również w swoją przeszłość, od której od lat stara się uciekać. Demony z dzieciństwa ujrzą światło dzienne, a ona będzie walczyła o swoją wolność.
Wraz z kolejnymi rozdziałami tej książki będziemy, poznawali nowe tajemnice. Zarówno Evy, pozostałych kobiet, jak i naszego porywacza. Autorka bardzo dobrze obrazuje na psychologię kidnapera! Dokładnie wejdzie w jego umysł, myśli i pokaże nam, co skłoniło go od tego zachowania. Powoli przejdziemy przez jego przeszłość, poznamy jego traumy i przekażemy się, że czasami małe impulsy z przeszłości są w stanie kumulować się i po latach uderzyć ze zdwojoną siłą. Widzimy moc, jaką ma trauma i ciężkie dzieciństwo. Doświadczany jego uczuć, myśli i pragnień. Kolejny ogromny plus dla autorki są dokładną i ciekawą kreację bohaterów. Każdego będziemy mieli okazję bardzo dobrze poznać i przeanalizować.
Mimo tego, że akcja tej książki tak naprawdę dzieje się tylko w czterech ścianach, to ja nie mogłam się od niej oderwać! Byłam ciekawa, jakie tajemnice ujrzą światło dzienne i jak potoczy się cała ta historia. Za Evę od samego początku do końca trzymałam kciuki i liczyłam, że uda jej się uciec! Uwielbiam też to, że rozdziały tej książki są pisane z perspektywy kilku osób. Dzięki temu całość nabiera tempa, a my widzimy różne spojrzenie na całą sprawę!
Zdecydowanie jest to thriller, który trzyma w napięciu od samego początku do końca! Ja z radością sięgnę po kolejne książki autorki i mocno go Wam polecam! Idealna książka dla każdego fana gatunku!
Wydawnictwo: 0
Data wydania: 2022-05-17