Okładka książki - Dziewczyna, którą chcę zabić

Dziewczyna, którą chcę zabić

Bardzo lubię literaturę azjatycką, ciekawa byłam więc jak wygląda książka młodzieżowa, a może wręcz odrobinę thriller w tym wykonaniu. No i znów się nie zawiodłam.
Liceum w którym dochodzi do morderstwa jednej z uczennic, główną podejrzaną jest jej najlepsza przyjaciółka, która nie pamięta nic z tego popołudnia. Sama książka ma ciekawą formę przesłuchań, lub rozmów z konkretnymi osobami, powoli więc odkrywany przeróżne informacje na temat obu dziewczyn, często są to informacje sprzeczne. To ciekawe jak możemy zmieniać nasz punkt widzenia poznając nowe zeznania.
Książkę tę czyta się niezwykle szybko, ale naprawdę aż trudno się od niej oderwać. Uwielbiam to że nie ma tam jakiś rozbudowanych opisów, a raczej same konkrety, daje to poczucie takiego prawdziwego detektywistycznego dochodzenia, gdzie liczy się właśnie konkret.
Tematyka książki też jest bardzo na czasie, przemoc rówieśnicza, samotność, trudne relacje z rodzicami, którzy ciągle pracują, zazdrość, bieda oraz "odwracanie głowy" w sytuacjach kiedy powinno się zareagować.
Dodatkowym atutem jest zaskakujące zakończenie. To chyba najlepsza książka młodzieżowa jaką do tej pory przeczytałam, jednak jest jak na nie dość mroczna.

Informacje dodatkowe o Dziewczyna, którą chcę zabić:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-10-28
Tytuł oryginału: The Girl You Want to Kill
Dodał/a opinię: Diana Wiszniewska

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 14 lat

Zobacz opinie o książce Dziewczyna, którą chcę zabić

Kup książkę Dziewczyna, którą chcę zabić