Okładka książki - Dziewczyna z konspiracji

Dziewczyna z konspiracji

„Dziewczyna z konspiracji” to poruszająca opowieść osadzona w realiach okupowanego Poznania – miasta, które pod niemiecką władzą stopniowo traci swoją tożsamość, a jego mieszkańcy zmuszeni są funkcjonować w atmosferze strachu, niepewności i ciągłych kompromisów. Autorka z dużą wrażliwością oddaje codzienność ludzi żyjących „obok wojny”, pokazując, że heroizm nie zawsze ma postać walki z bronią w ręku, a często kryje się w zwykłym trwaniu.

Główną bohaterką powieści jest Wanda – młoda kobieta czekająca na powrót męża, który zaginął na początku wojny. Nadzieja, choć coraz słabsza, pozwala jej przetrwać kolejne dni. Z pomocą Stefana, przyjaciela Leona, Wanda podejmuje pracę w Hotelu Bazar – miejscu symbolicznym, pełnym kontrastów. Z jednej strony elegancja, muzyka i pozory normalności, z drugiej niemieckie mundury, strach przed donosami i świadomość, że każdy nieostrożny gest może mieć tragiczne konsekwencje. To właśnie tam bohaterka poznaje dwóch Niemców – mężczyzn, których obecność stawia ją przed moralnie trudnymi wyborami i zmusza do konfrontacji z własnymi przekonaniami.

Bohaterowie powieści są wielowymiarowi i wiarygodni. Wanda nie jest wyidealizowaną postacią – to kobieta rozdarta między lojalnością, uczuciem, strachem i potrzebą bliskości. Stefan uosabia cichą odwagę i solidarność, a postacie niemieckich oficerów nie są jednowymiarowe, co dodatkowo pogłębia psychologiczny wymiar historii. Autorka unika prostych ocen, pokazując, że wojna zaciera granice między dobrem a złem, a ludzkie decyzje rzadko bywają czarno-białe.

Tematyka książki koncentruje się wokół okupacyjnej codzienności, konspiracji, straty, miłości w czasach wojny oraz prawdy, która potrafi boleć, ale bywa też wyzwalająca. Ważnym motywem jest również samotność i kobieca perspektywa wojny – rzadziej eksponowana, a niezwykle poruszająca. To opowieść o emocjach tłumionych przez strach i o uczuciach, które rodzą się w najmniej spodziewanych okolicznościach.

Pod względem gatunkowym „Dziewczyna z konspiracji” łączy w sobie cechy powieści historycznej i obyczajowej, z wyraźnym wątkiem psychologicznym i subtelnym romansem. Tło historyczne jest dobrze zarysowane, ale nie przytłacza – stanowi ramę dla historii ludzi, ich wyborów i wewnętrznych dramatów.

To książka, po którą warto sięgnąć, jeśli szuka się historii emocjonalnej, refleksyjnej i osadzonej w polskich realiach II wojny światowej. Weronika Ilska pisze lekko, a jednocześnie sugestywnie, budując napięcie nie przez dynamiczną akcję, lecz przez atmosferę i relacje między bohaterami. „Dziewczyna z konspiracji” spodoba się czytelnikom ceniącym powieści o silnych kobiecych postaciach, trudnych wyborach i miłości wystawionej na próbę historii.

To opowieść, która zostaje w pamięci na długo – nie przez dramatyczne wydarzenia, ale przez emocje, pytania i niejednoznaczne odpowiedzi. Książka skłania do refleksji nad tym, jak wojna zmienia ludzi i jak cienka bywa granica między przetrwaniem a zdradą samego siebie. Zdecydowanie warto ją polecić wszystkim, którzy lubią powieści historyczne z duszą i sercem.

Informacje dodatkowe o Dziewczyna z konspiracji:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2026-01-28
Dodał/a opinię: Małgorzata Styczeń

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Dziewczyna z konspiracji

Kup książkę Dziewczyna z konspiracji