Okładka książki -  Dziki Kamieńczyk

Dziki Kamieńczyk

W moje ręce wpadła dosyć nowatorska acz bardzo ciekawa pozycja, która w groteskowy sposób ukazuje społeczeństwo próbujące żyć na nowatorskich zasadach. Na pewno powieść można porównać do „Sexmisji”, gdyż odchodzi od utartych schematów i nieraz zaśmiewałam się do łez.

We wsi Kamieńczyk stworzono doskonały system praw i kodeksów, który ma być przykładem dla całego kraju. Odcięta ludność od reszty kraju, żyje spokojnie, żywi się robakami, nie zna używek ani wartości pieniądza. W takie miejsce trafia Habanero, który po stuletniej hibernacji nie może odnaleźć się w tej „idealnej” rzeczywistości i popada w konflikt z urzędnikami wsi. Ten samozwańczy strażnik pewnie zostałby ukarany lub nawet zabity, gdyby nie pomoc Dżesiki. Na jaw wychodzą sekrety i sprawy, które ujawniają, że stworzony system nie jest wcale taki doskonały, a mieszkańcy Kamieńczyka mają wiele ciemnych spraw do ukrycia.

Kim jest Habanero i jak znalazł się on w eksperymentalnej wiosce? Dlaczego został on wplątany w konflikt między Słabeuszem a Kwaśniakiem? Dlaczego w okolicy giną ludzie? Kto jest sprawcą? Czy w Kamieńczyku udało się stworzyć idealne społeczeństwo?

Przyznam się wam, że bawiłam się doskonale podczas czytania tej książki. Mimo, że mamy w historii wątek kryminalny to uśmiech nie schodził prawie wcale z moich ust. Zabawne sytuacje jak i groteskowe postaci nadają tej pozycji smaku jak i dynamiczne tempo oraz niespodziewane zwroty akcji.

Lekturę pochłonęłam błyskawicznie a ułatwia to przystępne i lekkie pióro autora. Postaci są wyraziste, z charakterem, chociaż czasem lekko przerysowane. Niektóre sytuacje wydawały się naprawdę absurdalne, jednak uważam, iż pasowały do tego gatunku. Trupy, sensacja, tajemnice i czarny humor to wspaniała dawka dla czytelnika po ciężkim dniu. Można z przymrużeniem oka zobaczyć jak wygląda nowoczesny świat, którego motto brzmi: „Bądź szczęśliwy”. Jednak czy można żyć bez zwierząt, bez posiadania własności, pieniędzy, z możliwością zmiany płci i przestrzegać ściśle określone zasady? Hm… ja bym nie chciała takiego reżimu.

Moi drodzy polecam wam tą książkę jak i inne, które wyszły spod pióra autora. Mi się ona podobała!

Informacje dodatkowe o Dziki Kamieńczyk:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2024-03-18
Dodał/a opinię: Izabela Hebda

Zobacz opinie o książce Dziki Kamieńczyk

Kup książkę Dziki Kamieńczyk

Rzeźnia Wyszków
Marek Czestkowski0
Okładka ksiązki - Rzeźnia Wyszków

Stłucz termometr – pozbędziesz się gorączki Dzień przed Wielkanocą Wyszków opanowuje zaraza nieznanego pochodzenia, miasto zostaje otoczone kordonem...