Okładka książki - Echo w płomieniach

Echo w płomieniach

Tom 5 cyklu Jack Reacher

Kolejny tom przygód Jacka Reachera – byłego oficera żandarmerii wojskowej, którego charakterystyczne cechy to: siła, wysoki wzrost, duża muskulatura i masa, która mogłaby powalić nosorożca. Oraz brak zobowiązań i stałego miejsca zamieszkania. Zawsze w drodze. Zawsze w ruchu. I zawsze… przyciąga kłopoty – choć stara się ich unikać. Tym razem jeden z największych twardzieli w literaturze ma naprawdę twardy orzech do zgryzienia!

Wszystko zaczyna się od… szczęścia: Reacher w palącym słońcu próbuje złapać stopa, choć zdaje sobie sprawę, że dwumetrowy potężnie zbudowany facet z ogromnym guzem na czole (jeden z efektów unikania kłopotów) ma małe szanse na podwózkę. Tymczasem, już po trzech minutach, zatrzymuje się samochód. I to cadillac! A w nim – piękna, elegancka kobieta… I tu – jak to zwykle bywa – szczęście się kończy, bo kobieta okazuje się być damą w wielkich opałach, która potrzebuje pomocy. I wygląda na to, że Jack jest jedyną osobą na świecie, która tej pomocy może jej udzielić… I – jak możemy się domyślić – wpakuje się przy tym w niezłe kłopoty.

Równolegle z misją Reachera śledzimy akcje trojga zawodowych zabójców: perfekcyjnie zorganizowanych, bezlitosnych, profesjonalnych do bólu, niezostawiających śladów, no i rzecz jasna: diabelnie skutecznych. Pozostaje tylko kwestią czasu to, kiedy – i w jakich okolicznościach – los zetknie ich z Jackiem Reacherem. Czy naszemu bohaterowi uda się i tym razem wyjść z opresji?

Książka wciągnęła mnie mocno – jak to zwykle bywa w przypadku powieści Lee Childa, bo autor ma taki styl pisania, potrafi naprawdę przyciągnąć czytelnika. Dużo się dzieje: pościgi, bójki, strzelaniny, precyzyjnie zaplanowane akcje i zupełnie chaotyczne demolki, ucieczki, podstępy – do wyboru, do koloru. Lekturze towarzyszy niepewność: czy piękna Carmen rzeczywiście jest tak bardzo maltretowana i ciemiężona, jak to przedstawiła Reacherowi? A może wykorzystuje pozycję „słabej, biednej ślicznej kobietki” i manipuluje nim, chcąc zrealizować jakieś swoje cele? Reacher, tak samo jak czytelnik – nie ma pewności co do niej, a na dodatek coraz bardziej angażuje się w tę sprawę emocjonalnie – zaczyna lubić małą córeczkę Carmen, zaczyna czuć się odpowiedzialnym za jej bezpieczeństwo. I kiedy wszystko nagle się sypie – los małej Ellie staje się dla niego jeszcze ważniejszy.

„Echo w płomieniach” bardzo mi się podobało – chyba najbardziej z dotychczas przeczytanych przeze mnie powieści, których bohaterem jest Reacher. Przede wszystkim ze względu na miejsce akcji: małe miasteczko, gdzie diabeł mówi dobranoc, głęboką prowincję Teksasu, a także – postać Carmen, która mnie zaintrygowała i którą trudno mi było rozgryźć. Spodobał mi się również sposób, w jaki Lee Child konstruuje relację, jaka rodzi się pomiędzy Reacherem a Carmen – w tych powieściach rzadko pojawia się taki motyw, Reacher raczej się nie przywiązuje, a tutaj musi zmierzyć się z czymś nowym. To „nowe” dotyczy nie tylko uczuć, ale też – pracy, bo żeby chronić Carmen, zatrudnia się na należącej do jej rodziny farmie i pomaga przy koniach, choć nie ma bladego pojęcia o tych zwierzętach. Ale bez obaw – ci, którzy znają i lubią Reachera za jego dystans, poczucie humoru i teksty w stylu „macho” – dostaną również niezbędny pakiet 😊 Reacher jest w tej powieści sobą: czyli nadal jest twardzielem, nadal nie daje sobie w kaszę dmuchać, potrafi nieźle przywalić i ma niewyparzony język. No i tak jak w pozostałych powieściach – trafia w swoim dochodzeniu na przypadkowe osoby, gotowe mu pomóc we wszystkim, ryzykując własnym życiem. Z tym że w „Echu w płomieniach” – jak chyba w żadnej innej powieści – ma też okazję być prawdziwym kowbojem – a do tego nadaje się jak nikt!

Książka jest bardzo dobrze napisana, a akcja świetnie skonstruowana. Nie ma tu miejsca na nudę. Trzyma w napięciu do samego końca, a zakończenie kompletnie mnie zaskoczyło. Polecam wszystkim, którzy lubią szybką akcję.

Informacje dodatkowe o Echo w płomieniach:

Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2016-01-16
Tytuł oryginału: Echo burning
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Jacek Manicki
Dodał/a opinię: Joanna Tekieli

Zobacz opinie o książce Echo w płomieniach

Kup książkę Echo w płomieniach

Nieprzyjaciel
Lee Child0
Okładka ksiązki - Nieprzyjaciel

Chronologicznie najwcześniejsza, a ósma z serii, powieść o kultowym bohaterze Lee Childe'a, Jacku Reacherze, inteligentnym i zabójczo skutecznym...

Strażnik. Jack Reacher
Lee Child0
Okładka ksiązki - Strażnik. Jack Reacher

Przygotuj się na konkretną dawkę emocji, wrażeń i zwiększony poziom adrenaliny. Jack Reacher po raz kolejny wkracza do akcji w powieści "Strażnik"! Czytając...