Okładka książki - Elżbieta Batory. Krwawa hrabina czy ofiara spisku Habsburgów?

Elżbieta Batory. Krwawa hrabina czy ofiara spisku Habsburgów?

Lubicie czytać biografie?

Ja bardzo chętnie sięgam po życiorysy osób które darzę sympatią lub takich które z jakichś powodów budzą kontrowersje.

Tym razem dzięki współpracy z wydawnictwem Filia trafiła do mnie książka z serii Na faktach.

Jej autorem jest Jarosław Molenda zaś postacią, której dzieje chciał nam przybliżyć- węgierska Hrabina,księżna Elżbieta,siostra króla Stefana Batorego. Jaka była?

Na to pytanie naprawdę trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi.

O tej władczyni krąży zdecydowanie zbyt wiele pogłosek by można było stwierdzić co jest faktem, a co mitem.

W swej opowieści autor zabiera nas do naprawdę odległych czasów-życie księżnej na przełom XVI i XVII w.

Znajdziemy tu całe mnóstwo detali dotyczących zarówno jej samej jak i realiów w jakich przyszło tej barwnej postaci funkcjonować.

Dowiadujemy się, że Elżbieta uznawana była za osobę wyjątkowo inteligentna i urodziwą.

Najwięcej jednak mówiło się o tym ,że kobietę tę cechowało w głównej mierze okrucieństwo na niepojętą wręcz skalę.

Wampirzyca z Transylwanii czy Krwawa Hrabina to tylko niektóre z jej niechlubnych przydomków

Śmiało można natomiast , nazwać ją pierwszą znaną seryjną morderczynią , zaś metody jakich używała by zadawać cierpienie swoim ofiarom były wyjątkowo brutalne i wyrafinowane.

Po prostu przerażające

By zobrazować o czym mowa przytoczę cytat

"Uchodzi za najokrutniejszą na świecie seryjną morderczynię. Wampirzyca pijąca i kąpiąca się we krwi swoich ofiar. Czarownica, lesbijka, sadystka.

Jarosław Molenda swe rozważania snuje w sposób wyjątkowo wnikliwy przedstawiając wiele wykluczających się wzajemnie tez nie opowiadając się jednak za żadną z nich.

Historia pokazuje przecież, że prawdę- zwłaszcza tak znają jedynie ci których sprawa dotyczyła w jakikolwiek sposób.

Muszę przyznać, że nie była to łatwa lektura. Choć objętościowo nie zalicza się do tzw cegieł , wymaga ogromnej uwagi i skupienia.

Gdy o niej myślę na myśl przychodzi mi bardziej określenie rozprawa naukowa niż biografia.

I choć chylę czoła wobec ogromnej merytorycznej wiedzy Pana Jarosława oraz podziwiam ogrom pracy jaką włożył on w tę opowieść -powiem całkiem szczerze -nie do końca są to moje klimaty. Nie przenawia do mnie również zastosowana narracja .

Zdecydowanie bliższe są mi powieści fabularne lub takie które opowiadają o współczesnych monarchach.

Polecam jednak serdecznie osobom z zamiłowaniem do historii i dysput naukowych- z pewnością znajdą tu to ,co najbardziej cenią. 😊

Informacje dodatkowe o Elżbieta Batory. Krwawa hrabina czy ofiara spisku Habsburgów?:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2023-04-26
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Dodał/a opinię: KamaZ03

Tagi: Biografie i literatura faktu

Zobacz opinie o książce Elżbieta Batory. Krwawa hrabina czy ofiara spisku Habsburgów?

Kup książkę Elżbieta Batory. Krwawa hrabina czy ofiara spisku Habsburgów?

Piekielna Mańka
Jarosław Molenda0
Okładka ksiązki - Piekielna Mańka

Ona była mózgiem. On posłusznym wykonawcą. Razem - parą brutalnych bestii. Gdy Germanida Szykowicz, zwana Piekielną Mańką, do spółki ze Stanisławem Zbońskim...

FAMA. Artystyczna legenda PRL-u
Jarosław Molenda0
Okładka ksiązki - FAMA. Artystyczna legenda PRL-u

Rodowicz, Umer, Kaczmarski, Rynkowski i inni, czyli historia legendarnego festiwalu kultury studenckiej.   Czy uczestnicy pewnego spotkania przy herbatce...