Okładka książki - Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Dookoła świata. Londyn

Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Dookoła świata. Londyn

Superdziewczyny! Pakujcie walizki, bo wraz z Tajnym Klubem lecimy do Londynu.

Inka Ciekaffska zaprasza Tajny Klub Superdziewczyn i Jednego Superchłopaka na urodziny, na które uczestnicy mają przyjść przebrani za znane angielskie osoby lub postacie. Paczka przyjaciół jest zachwycona. Dzięki ich zaangażowaniu w przygotowanie niebanalnych strojów i finansowej pomocy profesora oraz rodziców nastolatkowie wyruszają w podróż do stolicy Wielkiej Brytanii. Cudowne miejsca, które dotychczas znali tylko z książek lub telewizji są na wyciągnięcie ich rąk. Big Ben, twierdza Tower, opactwo Westminster, Miś Paddington czy peron 9 i ¾ z książki Harrego Pottera, to miejsca, które chcą zobaczyć. Czeka ich tam też nowa tajna misja. Gdzie doprowadzą ich tajemnicze wiadomości? Czy przyjaciołom uda się i tym razem rozwiązać zagadkę?

To książka dla osób marzących o dalekich podróżach i poznawaniu świata, bo autorka na wstępie przybliża miejsce, do którego zaprasza czytelnika. Opisuje w nim ciekawostki Londynu i tak dowie się on z nich m.in. ilu używa się tam języków, gdzie znajduje się najbardziej rozpoznawalny punkt widokowy na świecie oraz to, że w stolicy mieszka prawie tyle samo ludzi co drzew.

Historia przygodowo-edukacyjno-detektywistyczna, którą czyta się z ciekawością, i z której czytania czerpie się wiele przyjemności.

Bohaterowie są różni i opisani w sposób, który sprawia, że czytelnik nie może ich nie polubić. Autorka tą ich różnorodnością potwierdza, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby zostać dobrymi przyjaciółmi. I nie chodzi tu tylko o zainteresowania, ale o inne wartości tj. np. umiejętność planowania swojego czasu. Przestrzega ona przed odkładaniem „wszystkiego na jutro”, ponieważ możemy o czymś ważnym zapomnieć  i później żałować. I w tym tomie również ukazuje ona ważność i wartość pracy zespołowej, wspierania się i pomocy drugiemu człowiekowi. Pokazuje, że nie warto się zrażać początkowymi niepowodzeniami. Należy próbować i szukać rozwiązań. Wielu czytelników może zazdrościć bohaterom ich rodziców, którzy znajdują niemałe fundusze i podczas trwania nauki szkolnej organizują dzieciom kilkudniową wycieczkę ich marzeń.

Ilustracje są czarno-białe, ale wydaje mi się, że flaga Wielkiej Brytanii powinna być kolorowa. W takiej formie jak jest w książce czytelnik poznaje tylko jej wzór, a uważam, że barwy są nie mniej istotne. Tym bardziej, że nie widnieje ona na okładce, która jest mega… Bardzo przyciąga wzrok i wystarczy na nią spojrzeć by wiedzieć, że z tą książką przeżyjemy niezłą przygodę zgodnie z hasłem Tajnego Klubu NIGDY WIĘCEJ NUDY!

Książka napisana jest przystępnym językiem, a każdy użyty w tekście trudny wyraz został wyjaśniony na dole strony. Mniejszy format książki, większa czcionka ułatwią czytanie początkującym czytelnikom. A wszystko spajają ze sobą cudowne ilustracje Pani @babinskamagdalena.

Dodatkowym plusem jest fakt, iż czytając tę serię nie trzeba trzymać się kolejności wydawanych tomów.

Ja wskoczyłam do samolotu wraz z Tajnym Klubem Superdziewczyn i Jednego Superchłopaka, i wyruszyłam wraz z nimi do Londynu. Was też do tego namawiam. Polecam.

[ współpraca @wydawnictwo_wilga ]

Zobacz opinie o książce Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Dookoła świata. Londyn

Kup książkę Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Dookoła świata. Londyn

Psy czy koty. Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Seria 2. Tom 1.Audiobook
Agnieszka Mielech0
Okładka ksiązki - Psy czy koty. Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Seria 2. Tom 1.Audiobook

Pierwszy tom nowej serii przygód Emi i Tajnego Klubu Superdziewczyn! Tajny Klub Superdziewczyn wraca nad morze! Na ekipę czekają same atrakcje...

Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Dookoła świata. Ciao, Italia
Agnieszka Mielech0
Okładka ksiązki - Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Dookoła świata. Ciao, Italia

Marzycie o dalekich podróżach i poznawaniu świata? Pakujcie walizki i bierzcie kurs na przygodę! Dołączcie do Emi i Tajnego Klubu Superdziewczyn i przekonajcie...