Okładka książki - End of the Road

End of the Road

Większość z nas ma takie miejsce, gdzie czuje się szczęśliwie i bezpiecznie. Czasami może to być rodzinny dom, a czasami odkryty podczas podróży kawałek ziemi, który nas oczarował. Gdy w naszym życiu za dużo się dzieje lub zdarzy się coś niekoniecznie dobrego ucieczka w takie miejsce przynosi nam spokój i wyciszenie. Czy ten spokój odzyska w Hideout Aradia z powieści A.P. Mist "End of the road"?
Aradia nastoletnie lata spędziła w wielkim i hałaśliwym mieście. Teraz gdy skończyła studia i zerwał z nią chłopak postanowiła pojechać do górskiego miasteczka Hideout, w którym mieszkała jako dziecko i gdzie nadal mieszka jej dziadek. Planuje spędzić tam rok pomagając dziadkowi w sklepie budowlanym, pomyśleć nad swoją życiową drogą oraz odzyskać spokój. Wszystko idzie dobrze do momentu, gdy musi dostarczyć zamówienie ze sklepu do domu na końcu leśnej drogi. Logan Shaw wychował się w Hideout. Gdy miał szesnaście lat w jego życiu wydarzył się dramat, który zmienił go z uśmiechniętego i życzliwego chłopca w niedostępnego i mrukliwego mężczyznę. Toczy spokojne i samotne życie, ale wszystko się zmienia, gdy pod drzwiami jego domu staje młoda dziewczyna ze skrzynką narzędzi.
Głównymi bohaterami powieści jest Aradia Colter oraz Logan Shaw. Ari powraca w rodzinne strony by zastanowić się nad swoim życiem, bo tu czuła się kiedyś bardzo szczęśliwa. Niestety niemal od samego początku jej spokój mąci Logan. To dziewczyna, która z uporem i wytrwałością dąży do obranego celu. Zdobyła moją sympatię już od pierwszych stron powieści. Logan jako nastolatek przeżył piekło, co bardzo go zmieniło. Na jego twarzy już nie widać uśmiechu a mrok. Autorka łącząc tą dwójkę stworzyła niebezpieczną mieszankę, która przy zetknięciu ze sobą wybucha i niszczy wszystko dokoła.
"End of the road" to romans z motywem od wrogów do kochanków. Moim zdaniem autorka mogła walkę tej dwójki między sobą bardziej rozbudować i trochę opóźnić przejście od ememies do lovers. Tutaj moim zdaniem ta zmiana nastąpiła trochę za szybko, tym bardziej, że sceny ich utarczek były ciekawe i wywoływały wiele emocji. Autorka ma lekkie pióro, a książkę czyta się szybko. Jednak nie jest to lekka i przyjemna historia, a opowieść pełna cierpienia i bólu. Czyta się ją z żywym zainteresowaniem. Choć finał tej historii jest do przewidzenia, to autorka nie przestaje nas zaskakiwać. Fabuła wywołuje w nas skrajne emocje od uśmiechu i radości po łzy smutku i wzruszenia.
A.P. Mist napisała nie tylko historię romansu, ale przede wszystkim opowieść o traumach i bólu. Pokazała jak niektóre zdarzenia mają wpływ na całe nasze dalsze życie. Jak jeden człowiek potrafi złamać psychikę i poczucie własnej wartości oraz jak to trudno jest później odbudować. Uświadamia, że osoby, które przeżyły w życiu jakąś traumę codziennie toczą walkę ze sobą samym, by móc normalnie funkcjonować i albo tą walkę wygrywają, albo co raz głębiej pogrążają się w mroku i cierpieniu.
"End of the road" to romans, który wzbudza wiele emocji. To opowieść o bólu, cierpieniu, traumach, miłości i wytrwałości. Jeśli lubicie takie historie jest to książka dla was.

Informacje dodatkowe o End of the Road:

Kup książkę End of the Road

Tylko nie ty
A.P. Mist0
Okładka ksiązki - Tylko nie ty

Aria jest prymuską, z kolei Richie wzbudza strach całej szkoły. Nikt nie ma odwagi spojrzeć mu w oczy, a tym bardziej się sprzeciwić. Niefortunnie tych...

Jej wszyscy mężczyźni
A.P. Mist0
Okładka ksiązki - Jej wszyscy mężczyźni

Alicja, po uwolnieniu się od męża tyrana i po kilku kolejnych zawodach miłosnych, postanawia wyjechać samotnie do urokliwego domu w górach, którego właścicielami...