Mamy trudne czasy, mimo postępu i ciągłej gonitwy za czymś. Niedawno mieliśmy pandemie, zamknęli nas w domach odizolowali. Do dziś i pewnie jeszcze przez kilka następnych lat będziemy odczuwać tego skutki. Najgorsza w tym wszystkim była samotność. Wystarczy spojrzeć na ludzi starszych, dla których technologia i technika to czarna magia czy chociażby osoby chore, pozbawione w tamtym czasie możliwości kontaktu z bliskimi. Nie bez przyczyny o tym wspominam. Z samotnością mamy do czynienia bardzo często chociaż nie zawsze jesteśmy tego świadomi. Nie zawsze chcemy i potrafimy nazwać te uczucia, które gdzieś w nas kiełkują. O tym się głośno nie mówi. Myślę, że to błąd, bo warto na pewne rzeczy zwrócić uwagę nim będzie za późno. I tu właśnie zmierzam do tego z czym do Was dziś przychodzę. Jest to lipcowa premiera, przy której miałam możliwość współpracy z wydawnictwem Filia i o niej będzie kilka słów (oczywiście zapowiedź z opisem od wydawcy znajdziecie na moim profilu IG @zaczytanaa_sara) ;)
Moją uwagę przykuła już sama okładka, ale także tytuł. Nie wiedząc o czym będzie książka epidemia samotności brzmi przerażająco. Samo słowo epidemia nie za dobrze się kojarzy. A czego możemy się spodziewać? Otóż dwie dziennikarki Agnieszka Łopatowska i Monika Szubrycht wraz ze specjalistami podjęły się trudnego tematu jakim jest samotność. Każdy rozdział to rozważania o innym z 12 aspektów, w których możemy odczuwać właśnie samotność i jej różne definicje. Czytając dowiemy się o samotności: w tłumie, w pojedynkę, w związku, w macierzyństwie, w nieheteronormatywności, w narcystycznym zaburzeniu osobowości, w dzieciństwie, w dojrzewaniu, w chorobie, w nałogu, w traumie i w opiece. Książka jest napisana bardziej w formie wywiadu. Rozmowy naprzemiennie przeprowadzały autorki z różnymi specjalistami głównie psychiatrii, psychologii i psychoterapii. Kluczowe pytania dziennikarek i wyczerpujące odpowiedzi konkretnych fachowców odkrywały i poddawały analizie odcienie samotności. Próbowali podpowiedzieć jak sobie z nią radzić w dzisiejszych czasach oraz jaki ma i może mieć wpływ na więzi a także relacje z innymi, sobą samym.
Książka napisana prostym, zrozumiałym językiem. Zawiera wskazówki, wiedzę i opisuje doświadczenie specjalistów w pigułce streszczając pojęcie samotności. Jest to ciekawa propozycja, dająca do myślenia. Moim zdaniem warta przeczytania. Dużo się z tej książki dowiedziałam. Wartościowo spędziłam czas. Jeśli lubicie czytać książki z kategorii poradników to jak najbardziej polecam.
Podsumowując: Czy było warto przeczytać? Zdecydowanie tak! Czy przeczytałabym ponownie? TAK!
W mojej ocenie: 9/10 Ja Wam polecam! Przeczytajcie sami i dajcie znać czy było warto ;)
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2024-07-31
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Zaczytanaa_sara
Historia miłości, która zmienia życie Do słynnego miasta miłości przywiodło ją uczucie. Narzeczonego, który na co dzień mieszka pod Paryżem, poznała...
,,Paryż to zawsze dobry pomysł" to opowieści dla tych, którzy kochają Paryż nie tylko za pocztówkowy wizerunek, ale też za jego ludzkie wnętrze. Przechadzając...