Okładka książki - Era Wilka. Wikingowie, Anglosasi i imperium Morza Północnego

Era Wilka. Wikingowie, Anglosasi i imperium Morza Północnego

Lubicie sięgać po książki historyczne? Ja lubię pod warunkiem, że są ciekawe 🤗 A jeśli są napisane tak jakbym czytała świetną powieść, to już w ogóle jest super. Przychodzę do Was dzisiaj z pewną książką od wydawnictwa Rebis. Jest to "Era Wilka. Wikingowie, Anglosasi i Imperium Morza Północnego" Tore Skeie. Autor książki to ceniony norweski historyk, którego książki stają się nagradzanymi bestsellerami. Tak jest też z tą książką, która zdobyła prestiżową nagrodę imienia Sverrego Steena. Przenosimy się do okresu między X a XI wiekiem, gdzie Wikingowie oraz Anglosasi toczyli walki o tereny dzisiejszej Wielkiej Brytanii. Każdy najmniejszy ruch wymagał dokładnego sprawdzenia, omówienia i przygotowania. Bo stawką było życie. Opisy bitew są realistyczne, czasami aż za bardzo. Mam tu zwłaszcza na myśli opisy morderstw przeciwników gdy podbijano miasta i wsie, celem zdobycia srebra oraz przyjęcia terenów. Każda ze stron konfilktu miała trzech potężnych władców pragnących czego innego. Autor na podstawie materiałów źródłowych oraz późniejszych odkryć archeologicznych stworzył historię, która może momentami przypominała mi wykład na uczelni, ale za to bardzo interesujący. Z którego mogłam sporo wynieść. Akcji jest tutaj mnóstwo i emocji również. Jeśli macie ochotę przenieść się do świata Wikingów, to jak najbardziej zapraszam.

Informacje dodatkowe o Era Wilka. Wikingowie, Anglosasi i imperium Morza Północnego:

Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2025-05-20
Kategoria: Inne
ISBN: 9788383381978
Tytuł oryginału: Hvitekrist
Dodał/a opinię: zainspirowanawku

Tagi: Historia Historia wikingów

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Era Wilka. Wikingowie, Anglosasi i imperium Morza Północnego

Kup książkę Era Wilka. Wikingowie, Anglosasi i imperium Morza Północnego