Okładka książki - Escobar

Escobar

Escobar. Już samo nazwisko wzbudza emocje i nie pozostawia obojętnym. Geniusz czy morderca? Zbrodniarz czy kolumbijski Robin Hood? Diabeł czy bóg? A może każda postać po trochu. Na te pytania może Wam pomóc odpowiedzieć ta książka. Bo chociaż o tym człowieku, który niejako już za życia stał się legendą powiedziano i napisano już wszystko, to nic co z nim związane nie pozostawia obojętnym. Również ta powieść.

Zbeletryzowana biografia Escobara to szalenie świetna lektura. Tak szalona jak i jego życie. Zastosowanie narracji pierwszo osobowej sprawia, że to sam Escobar opowiada nam o swoim życiu. Lekki język, pełen niesamowitych zwrotów akcji powoduje, że ksiażkę czyta się bardzo szybko.

Tym sposobem pisarz wykreował świetny portret tego człowieka. Poznajemy Escobara nie tylko jako zbrodniarza, jednego z najbogatszych ludzi na świecie, króla narko biznesu, ale też ojca i męża. Jego brutalność nie budzi zaskoczenia, zaskakuje jednak jego postawa wobec dzieci i zasady, którymi się kierował. Bo chociaż ten człowiek z pozoru pozbawiony był zasad, to swój kodeks miał.

Chociaż mnie z tą postacią kojarzy się brutalność i tego obawiałam się sięgając po książkę, to tutaj choć została wpleciona w fabułę, jednak w tak umiejętny sposób, że nie razi, a wciąga i ubogaca brutalny świat, w którym akcja się toczy.

Świat bogactwa, korupcji, przemocy, pieniędzy, narkotyków i władzy. Świat niedostępny szaremu człowieka, ale może właśnie dlatego tak budzący zainteresowanie.

Jeśli chcesz poznać mentalność człowieka, który wzbudzał podziw i strach, dla jednych bohatera, dla drugich zbrodniarza, to z czystym sumieniem polecam Ci tę powieść. Pozwól, tak jak i ja porwać się w niedostępny dla nas świat. Świat człowieka, który chciał być bogiem.

Informacje dodatkowe o Escobar:

Kup książkę Escobar

Ofiara
Max Czornyj0
Okładka ksiązki - Ofiara

Serię okrutnych zabójstw dokonanych w Lublinie przed Bożym Narodzeniem przerwała policyjna obława. Nie na długo. W mieście prawdopodobnie pojawił się naśladowca...

Sanatorium Zagłada
Max Czornyj0
Okładka ksiązki - Sanatorium Zagłada

Nikt nie miał prawa skazać na śmierć drugiego człowieka, nikt nie miał też prawa odebrać mu bez jego winy wolności. Lew Wilcek to potomek prastarego...