Okładka książki - Fałszywa przyjaciółka

Fałszywa przyjaciółka

W końcu przyszedł upragniony weekend, można usiąść w fotelu, zrelaksować się z książką i lampką wina, albo spotkać się ze znajomymi i wypić drinka. Czy to jest dobry pomysł na weekend, na wieczór, na poranek, na całe życie ?

Kiedy autorka zaproponowała mi przeczytanie książki, miałam pewne obawy. Wiedziałam o czym jest książka i nie byłam pewna czy mnie zainteresuje. Zastanawiałam się czy to ma być forma poradnika i komu może pomóc? Czy to osobiste zwierzenia i czy chcę je poznać ? Czy to fikcja, która może zainteresować czytelnika, wzbudzić współczucie albo raczej niechęć. Postanowiłam to sprawdzić.

Alkoholizm to choroba, to również poważny problem dla uzależnionych a także dla członków rodziny. Nie ma znaczenia czy jest to stereotypowy menel z piwem, czy elegancka kobieta z lampką wina. Co sprawia, że niektórzy łatwo wpadają w szpony nałogu ? Dla kogo alkohol jest najlepszym przyjacielem, czy jak się później okazuje fałszywą przyjaciółką.

Adela ma kochającego męża, cudowne dzieciaczki, wspaniały dom, gosposię i dużo wolnego czasu. Ma dostęp do konta, może robić co chce, a może nie robić nic, tylko leżeć i pachnieć. Jednak czy takie życie w złotej klatce jest spełnieniem jej marzeń.  Co mogła zrobić aby nie utonąć w nałogu.

"Przecież piłam w eleganckim salonie drogi alkohol z kryształowych literatek. "

Przeczytałam kilka książek o podobnej tematyce, każda z nich mówi o tym samym, to jednak każda jest zupełnie inna. Sama jestem zaskoczona jak dałam się wciągnąć tej historii. W miarę jak poznawałam bohaterkę i jej sytuację zmieniało się moje nastawienie do niej. Kolejne strony przewracałam coraz szybciej, ciekawa jak zakończy się ta opowieść. Przyznam że bardzo chciałam, żeby Adeli się udało, żeby odbiła się od dna i uratowała siebie i swoich bliskich.

Historię opowiada do pewnego momentu sama Adela, a później jej mąż Darek, a nawet pani Hania. Sprawdźcie historię Adeli, polecam.

"I tak właśnie całe życie alkoholika staje się iluzją pod hasłem ,,Nie jestem alkoholikiem ". Zaprzeczeniem, brakiem wiary, że jeden czy następny kieliszek to jednak nic złego."

Informacje dodatkowe o Fałszywa przyjaciółka:

Wydawnictwo: Warszawska Firma Wydawnicza
Data wydania: 2022-08-24
Język oryginału: Polski
Dodał/a opinię: Euka

Tagi: Katarzyna Znańska-Kozłowska Warszawska Firma Wydawnicza obyczajówka literatura obyczajowa alkoholizm uzależnienie alkohol kobieta nałóg dobrobyt

Zobacz opinie o książce Fałszywa przyjaciółka

Kup książkę Fałszywa przyjaciółka