Okładka książki - Felix Ever After

Felix Ever After

Nie byłam do końca przekonana, czy "Felix Ever After” jest lekturą, która może mi się spodobać. Sceptycznie podchodziłam do pierwszych rozdziałów, bo niby coś się działo, ale nic takiego co byłoby zaskakujące. Ta książka wywołała niezłe zamieszanie w ostatnim czasie i mam wrażenie, że każdy o niej mówi. Dlatego stwierdziłam, że i ja chce poznać tę historie, by się przekonać jak to rzeczywiście z nią jest. I wiecie co? Spodobała mi się. Ogromnie wczułam się w opowieść Felixa i kibicowałam mu do samego końca, pomimo tego, że czasami jego zachowanie sprawiało, że ciężko było go polubić.

Kacen Callender w barwny sposób obrazuje nam świat widziany oczami Felixa - czarnoskórego, queerowego, transpłuciowego chłopaka. Przedstawia nam jego emocje i problemy. Nic nie jest tu zbagatelizowane i zepchnięte na jakiś daleki plan. Autorka w dużej mierze kładzie nacisk na problemy Felixa związane z brakiem akceptacji własnej osoby, skupia się na problemach rodzinnych i na odnajdywaniu siebie samego w świecie, w którym ciężko być po prostu sobą.

„Felix Ever After” to książka pełna uczuć, smutniejszych, jak i weselszych scen, a całościowo niezwykle ujmująca i wciągająca. Główna postać, czyli tytułowy Felix chciał się zakochać, ale by móc osiągnąć ten stan, najpierw musiał zwalczyć swoje kompleksy i pokochać samego siebie. Autorka w świetny sposób uświadamia nam z jakimi problemami musza zmierzyć się młodzi ludzie, pokazuje ich rozterki życiowe, uczucia. Jak niektóre decyzje wpływają na dalsze życie, czy kontakty z innymi. Naprawdę świetna historia niosąca ważne przesłanie dla każdego. Po prostu to trzeba przeczytać! 🧡

Informacje dodatkowe o Felix Ever After:

Kup książkę Felix Ever After

Lark i Kasim. Czas na rewolucję
Kacen Callender 0
Okładka ksiązki - Lark i Kasim. Czas na rewolucję

Oto propozycja idealna dla miłośników obyczajówek i historii z gatunku określanego z angielska jako young adult story. Książka "Lark i Kasim. Czas na rewolucję"...