Nie pamiętam, kim chciałam zostać, kiedy byłam dzieckiem. 🤔 Pamiętam natomiast, że kiedy już jako nastolatka wymyślałam dla siebie mniej lub bardziej kreatywne zawody - dorośli łapali się za głowę. 😮 Na obco brzmiące słowo "kaowiec" - nawet najlepszej przyjaciółce - przed oczami pojawiał się pomarańczowy skuter z pizzą w bagażniku. 🍕 Całe szczęście - było to prawie 20 lat temu. 😉
Dziś świadomi rodzice z uwagą patrzą na to, czym interesuje się ich dziecko. 👌 Nie ograniczają i nie osądzają, ale obserwują. 🧡 To jest najlepsze... i jeszcze coś. Dziś stosunek do pytania "kim będziesz, jak dorośniesz" diametralnie się zmienił. Świetnie pokazuje to książka "Feluś i Gucio poznają zawody" od @wydawnictwo_nasza_ksiegarnia
Sympatyczny przedszkolak Feluś i jego ulubiony miś Gucio zabierają nas w fascynującą podróż po świecie zawodów. 🌎 Odwiedzamy weterynarza, fryzjera i lekarza. Przyglądamy się z bliska strażakom i policjantom w pracy. 👮♀️ Rozmawiamy z ogrodnikiem i paleontologiem. Zza kulis podglądamy pracę aktora. Przybijamy piątkę z informatykiem. Podjadamy smakołyki w kuchni kucharza. Tworzymy dzieła sztuki z artystą. 🧑🎨 Wszystkiemu możemy się przyjrzeć z bliska - o wszystkim porozmawiać. To sprawia, że ta podróż po profesjach jest taka niezwykła.
Książka "Feluś i Gucio poznają zawody" to doskonały pretekst do rozmowy z dzieckiem o własnej pracy. 🗨️ Czy na pewno wiesz, jak wytłumaczyć dziecku, dlaczego... pracujesz w radiu, ale Twojego głosu nie słychać w eterze, albo czym właściwe się zajmujesz w tej agencji marketingowej? A może jaki tajemniczy kod znajduje się w Twoim laptopie, skoro wspomniany kod (t) kojarzy się dziecku wyłącznie z puchatym stworzeniem z długim ogonem. W tym właśnie pomaga ta książka. 📘 Na początek rodzice otrzymują od autorki krótkie know how, dotyczące rozmów z dzieckiem o pracy. Potem czytelnicy dostają przebieżkę po 18 popularnych zawodach. Krótkie opowiastki o profesjach zachęcają do lepszego poznania pracy innych osób i zachęcają do zabawy. 👌 W książce znajdziecie też proste zagadki, które możecie rozwiązać razem z dzieckiem i Guciem (oczywiście!).
Wielkoformatowa książka autorstwa Katarzyny Kozłowskiej, w twardej oprawie, z przyjaznymi ilustracjami Marianny Schoett, zachęca dzieci do ciągłego poszukiwania, odkrywania tego, co sprawia im przyjemność i w czym czują się naprawdę sobą. 🧡 Piękny początek "własnej drogi zawodowej". 🙂
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2021-06-16
kulturadladzieci
Zabawa i nauka w jednym! Kreatywny zeszyt dla starszaków, który ćwiczy gotowość do nauki pisania. Zeszyt zawiera rozgrzewkę rozwijającą motorykę małą i...
Zeszyt kreatywny dla najmłodszych. Krótka historyjka przedstawiona na początku książeczki stanowi punkt wyjścia do zabaw zawartych na dalszych stronach...