FETOR
Catherine Reiss
Waspos
... Zło może kryć się wszędzie...
"Fetor " to pierwszy tom serii, która będzie ukazywać się pod tym samym tytułem.
Autorka thrillerów psychologicznych, w których jak sama, pisze chce poruszać traumatyczne uczucia, mechanizmy obronne, a w rezultacie skłonić do głębszej refleksji.
Zakon Sióstr, które związane są ślubami milczenia. Do tego są dosłownie zamknięte, żyją swoimi wspomnieniami i pragnieniami.
Mimo ogromnej tęsknoty za światem zewnętrznym są oddane bóstwu.
Aleksander to siedmioletni rudawy chłopczyk, który kryty bliznami był uważany za owoc szatana. Pod swoją opieką miała go siostra Tekla, która pewnego dnia znika. Chłopiec znajduje tajemniczy liścik.
Czy uda mu się odkryć tajemnicę? Czy uwolni siebie i innych?
Jakie sekrety skrywa zakon?
Długo zastanawiałam się jak podsumować tą książkę.
Nie jest to kolejna powieść jakich wiele z tego gatunku.
To brutalna książka, która pokazuje okrutny świat dzieci skazanych na życie pod opieką sióstr, które powinny być dla nich opatrunkiem na zranione serca. Zastanawiam się jakie to ma odniesienie w rzeczywistości. Stare, zgorzchniałe kobiety, które nie miały swoich dzieci, nie nauczone opieki, miłości, cierpliwości. Niejeden przykład znajdziemy w życiu realnym, nie są to wnioski wyssane z palca.
Ciężko było czytać o ich zachowaniu, stosowaniu przemocy względem bezbronnych i słabszych.
Książka napisana jest prostym językiem, można znaleźć w niej trochę błędów, które powinny być zweryfikowane podczas redakcji. Ktoś odpowiadający za stronę techniczną powinien doradzić jak umiejętnie podzielić rozdziały, używanie innej trzcionki, która tylko wprowadzała zamęt.
Dla mnie autorka napisała bardzo dobrą książkę, a minusy wynikają z chaosu, który nie został okiełznany przez osoby za to odpowiedzialne.
Podsumowując napewno będę sięgać po inne książki, które autorka napisze ponieważ widzę tutaj duży potencjał na świetne treści.
Wydawnictwo: WasPos
Data wydania: 2022-06-10
Tytuł oryginału: Fetor
Język oryginału: Polski
Lukasz Turków
Emocjonujący finał mrocznej serii Fetor. Obnażenie najbrutalniejszych grzechów, które nigdy nie powinny mieć miejsca. Możesz uciec z sekty, ale ona już...
Elektryzująca opowieść inspirowana eksperymentem znanym jako mysia utopia Johna B. Calhouna. Popularna marka napoi energetycznych, Pure Eden, organizuje...