Okładka książki - Fix Me

Fix Me

„Fix me” koncentruje się na długim i trudnym procesie dochodzenia do siebie po traumie. Nie jest to historia o szybkim uzdrowieniu ani o miłości, która magicznie rozwiązuje wszystkie problemy. To opowieść o codziennym funkcjonowaniu z ranami, które nie znikają, oraz o uczeniu się życia na nowo, krok po kroku.

Savannah, główna bohaterka powieści, została brut@lnie naznaczona przez wydarzenia z przeszłości. Autorka nie trywializuje jej doświadczeń ani ich konsekwencji. Trauma wpływa na relacje, decyzje, poczucie własnej wartości i granice, które bohaterka musi na nowo zdefiniować. Dużym atutem książki jest pokazanie, że nawet po latach ból nie znika całkowicie, a powrót do względnej równowagi wymaga czasu, pracy i wsparcia, ale nie zawsze przychodzi ono z najbardziej oczywistej strony. Trudna relacja z ojcem dodatkowo podkreśla presję, z jaką Savannah musi się mierzyć, oraz fakt, że dobre intencje nie zawsze oznaczają realne zrozumienie.

Wątek relacji z Hunterem został poprowadzony bardzo dobrze. Ich znajomość rozwija się ostrożnie i powoli, z dużym naciskiem na szacunek, granice i komunikację. To jeden z mocniejszych elementów tej historii. Uczucie nie dominuje nad problemami, staje się częścią procesu leczenia, a nie jego celem. Hunter nie jest wybawcą dziewczyny, ale człowiekiem z własnymi obowiązkami i trudnym bagażem, co nadaje tej relacji wiarygodności. Na uwagę zasługuje także sposób, w jaki autorka porusza ciężkie tematy, takie jak przemoc, gnębienie, poczucie winy czy potrzeba zemsty. Historia momentami jest bardzo intensywna emocjonalnie i nie unika brut@lnych konsekwencji przeszłych zdarzeń. To opowieść, która może być obciążająca psychicznie, szczególnie dla bardziej wrażliwych czytelników, ale jednocześnie pozostaje szczera w swoim przekazie.

Plusy powieści to bez wątpienia:

❣ autentyczne przedstawienie traumy i jej długofalowych skutków,

❣ wiarygodni, ludzcy bohaterowie z wadami i słabościami,

❣ spokojnie rozwijający się wątek romantyczny oparty na zaufaniu,

❣ styl pisania, który jest przystępny, a jednocześnie dobrze buduje napięcie i emocje.

Momentami jednak nagromadzenie trudnych tematów przytłacza. Zdarzają się również fragmenty, w których emocjonalny ciężar dominuje nad fabułą, co jest, jak już wspomniałam, trochę obciążające.

„Fix me” to powieść poważna, momentami bolesna, ale uczciwa wobec swoich bohaterów i czytelnika. Pokazuje, że odbudowa siebie po traumie jest procesem pełnym wątpliwości, potknięć i trudnych wyborów. To książka dla osób gotowych zmierzyć się z ciężkimi tematami i spojrzeć na miłość nie jak na lekarstwo, lecz jako jedną z możliwych dróg ku odzyskaniu równowagi. To nie jest łatwa i lekka lektura, ale zdecydowanie jest warta poznania. Polecam 💜

Informacje dodatkowe o Fix Me:

Data wydania: 2025-05-01
Dodał/a opinię: maitiri_books

Zobacz opinie o książce Fix Me

Kup książkę Fix Me

Dziewczyna do towarzystwa
Natalia K. Palonek0
Okładka ksiązki -  Dziewczyna do towarzystwa

Są tajemnice, których lepiej nigdy nie odkrywać Alice miała gotowy plan na życie, ale nie wzięła pod uwagę, że życie pisze własne scenariusze. Nagła utrata...

Nieustanna gra pozorów
Natalia K. Palonek0
Okładka ksiązki - Nieustanna gra pozorów

Gdy wszystkie karty zostały odsłonięte, wychodzi na jaw, że gra pozorów dopiero się rozpoczęła. Spencer po przedawkowaniu narkotyków wraca do zdrowia...