„Fix me” koncentruje się na długim i trudnym procesie dochodzenia do siebie po traumie. Nie jest to historia o szybkim uzdrowieniu ani o miłości, która magicznie rozwiązuje wszystkie problemy. To opowieść o codziennym funkcjonowaniu z ranami, które nie znikają, oraz o uczeniu się życia na nowo, krok po kroku.
Savannah, główna bohaterka powieści, została brut@lnie naznaczona przez wydarzenia z przeszłości. Autorka nie trywializuje jej doświadczeń ani ich konsekwencji. Trauma wpływa na relacje, decyzje, poczucie własnej wartości i granice, które bohaterka musi na nowo zdefiniować. Dużym atutem książki jest pokazanie, że nawet po latach ból nie znika całkowicie, a powrót do względnej równowagi wymaga czasu, pracy i wsparcia, ale nie zawsze przychodzi ono z najbardziej oczywistej strony. Trudna relacja z ojcem dodatkowo podkreśla presję, z jaką Savannah musi się mierzyć, oraz fakt, że dobre intencje nie zawsze oznaczają realne zrozumienie.
Wątek relacji z Hunterem został poprowadzony bardzo dobrze. Ich znajomość rozwija się ostrożnie i powoli, z dużym naciskiem na szacunek, granice i komunikację. To jeden z mocniejszych elementów tej historii. Uczucie nie dominuje nad problemami, staje się częścią procesu leczenia, a nie jego celem. Hunter nie jest wybawcą dziewczyny, ale człowiekiem z własnymi obowiązkami i trudnym bagażem, co nadaje tej relacji wiarygodności. Na uwagę zasługuje także sposób, w jaki autorka porusza ciężkie tematy, takie jak przemoc, gnębienie, poczucie winy czy potrzeba zemsty. Historia momentami jest bardzo intensywna emocjonalnie i nie unika brut@lnych konsekwencji przeszłych zdarzeń. To opowieść, która może być obciążająca psychicznie, szczególnie dla bardziej wrażliwych czytelników, ale jednocześnie pozostaje szczera w swoim przekazie.
Plusy powieści to bez wątpienia:
❣ autentyczne przedstawienie traumy i jej długofalowych skutków,
❣ wiarygodni, ludzcy bohaterowie z wadami i słabościami,
❣ spokojnie rozwijający się wątek romantyczny oparty na zaufaniu,
❣ styl pisania, który jest przystępny, a jednocześnie dobrze buduje napięcie i emocje.
Momentami jednak nagromadzenie trudnych tematów przytłacza. Zdarzają się również fragmenty, w których emocjonalny ciężar dominuje nad fabułą, co jest, jak już wspomniałam, trochę obciążające.
„Fix me” to powieść poważna, momentami bolesna, ale uczciwa wobec swoich bohaterów i czytelnika. Pokazuje, że odbudowa siebie po traumie jest procesem pełnym wątpliwości, potknięć i trudnych wyborów. To książka dla osób gotowych zmierzyć się z ciężkimi tematami i spojrzeć na miłość nie jak na lekarstwo, lecz jako jedną z możliwych dróg ku odzyskaniu równowagi. To nie jest łatwa i lekka lektura, ale zdecydowanie jest warta poznania. Polecam 💜
Data wydania: 2025-05-01
maitiri_books
Są tajemnice, których lepiej nigdy nie odkrywać Alice miała gotowy plan na życie, ale nie wzięła pod uwagę, że życie pisze własne scenariusze. Nagła utrata...
Margot Clair zniknęła. W biały dzień. Bez śladu. Na pierwszy rzut oka miała wszystko: męża kandydującego na burmistrza, utalentowane dzieci, piękny dom...