Mijają trzy miesiące, od kiedy Adam zerwał kontakt z Rose. Tęsknota i ból po rozstaniu towarzyszą jej każdego dnia. Rose próbuje skupić się na swojej audycji, którą musi wznowić. Kiedy dziewczyna myśli, że wszystko zmierza w dobrym kierunku i jakoś pozbiera się po utracie Adama, ten znowu staje na jej drodze. Kolejny raz rozbudza w niej uczucia i marzenia. Czy ta dwójka moze mieć swój happy end?💜
Dla Adama walka z uzależniem nie skończyła się po wyjęciu z kliniki odwykowej, ona się dopiero się zaczynała. Widzimy jak chłopak ciężko pracuje nad swoimi problemami, jak się zmienia. Właściwie jak dojrzewa do tego, żeby na wszystko spojrzeć z szerzej perspektywy. Zauważył, że nie ma wpływ na pewne rzeczy, a rozmowa o tym pomagała. Adam przede wszystkim musiał stoczyć walkę sam ze sobą. Musiał pokonać lęk i ból, które towarzyszą mu od kilku lat. I chociaż domyślałam się przyczyny jego uzależnienia, sposób w jaki zostało to wszystko opisane wywarł na mnie dużo wrażenie. Podejrzewam, że w prawdziwym życiu taki chłopak, niestety zostałby potraktowany podobnie.
Książka nie skupiła się jedynie na Adamie i jego przeżyciach. Rose również miała swoje problemy. Ataki paniki czy hejt, z którym przyszło jej się mierzyć, znacząco wpływały na jej psychikę. Musiała zmierzyć się z negatywną strona bycia popularnym.
To, jak autorka zbudowała relacje bohaterów było niesamowite. Zajęło im to mnóstwo czasu, by w końcu stworzyli związek. Jego fundamenty zbudowali w pierwszym tomie. W tej części ponownie odbudowują swoją więź. Autorka stworzyła piękną, a zarazem trudną relacje, oparta na zaufaniu i przyjaźni.
Perspektywa Adama i Rose ułatwia ich poznanie. Oboje okazywali sobie mnóstwo wsparcia, na różnych płaszczyznach. To, że mierzyli się z podobnymi problemami, tylko ich do się zbliżało.
Pozostali członkowie zespołu Adama, również odegrali sporą rolę w życiu bohaterów. Nie skreślili go, tylko walczyli razem z nim. Dostosowali pewne aspekty swojego życia, tak by jemu było łatwiej. I choć nie zawsze się ze sobą zgadzali, tworzyli rodzinę, bez względu na wsyztsko.
To, co najbardziej urzekło mnie w tej książce, to emocje. Dostaliśmy historię, która jest piękna, a jednocześnie bardzo bolesna. Razem z Rose i Adamem przeżywamy ich rozterki, cierpimy i cieszymy się z każdego, nawet najmniejszego, pozytywnego przeżycia. Autorka pokazała jak wygląda walka z uzależniem, czy mierzenie się z atakami paniki. Leczenie uzależnienia nie jest łatwym i szybkim procesem. Świetnie też wskazała problem krytyki, a właściwie hejtu. To jak osoby niezwiązane z czyimś życiem, z łatwością je oceniają. Ta książka ma niesamowicie ważny przekaz. Rozmawiajmy o swoich problemach, nie mierzmy się z nimi sami. Polecam wam te serię💜
Wydawnictwo: Jaguar
Data wydania: 2023-03-22
Tytuł oryginału: Fragile Heart
miedzy_akapitami
Pierwszy tom trylogii ze szczytów europejskich list bestsellerów. 50 000 sprzedanych egzemplarzy w Niemczech!Allie z ulgą porzuca dotychczasowe...
Czy mogą ocalić siebie? A może zniszczą się nawzajem? Ruby jest w szoku: została zawieszona przez Maxton Hall College. A co najgorsze, wszystko wskazuje...