Okładka książki - Freak. Naucz mnie oddychać

Freak. Naucz mnie oddychać

Naucz mnie oddychać do książka, która ma mocne i słabe momenty.

Reiner chłopak, który ma wszystko w życiu jego wielka pasja to ratowanie życia ludziom czy w wypadkach czy w pożarach, jest spełniająco się zawodowo strażakiem, do tego ma koło siebie kobietę której chce się oświadczyć. Lecz jego bańka szczęśliwego życia pęka kiedy w pożarze zostaje dotkliwie poparzony, ledwo wychodzi z tego żywo. Traci swoja pasję, bo jest niezdolny do pełnienia służby, odchodzi od niego niedoszła narzeczona. Z człowieka szczęśliwego zostaje cień, człowiek okaleczony na ciele i duszy ale dzięki wiecznie stojącego obok przyjacielowi jako tak udaje mu się wytrwać na powierzchni życia.
Natalia dziewczyna, radosna, pełna energii wokalistka. Dziewczyna która nosi swoje blizny głęboko w sercu, są one niewidoczne na zewnątrz, ale z ich ciężarem Natalia ciągle się mierzy. Natalia to siostra Alka z książki " Nie pozwól mi upaść". Jako córka alkoholika, do tej pory mierzy się z wyrzutami sumienia że w wieku 18 lat uciekła z domu, zawalczyła o siebie. Do tego dochodzi nękający były partner, który ją stłamsił i pozbawił własnego ja.
Dwóch okaleczonych ludzi spotyka się czy będą dla siebie ocaleniem czy jednak pogrąża ich demony z przeszłości?

Mocna stroną historii Reinera i Natalii to postać strażaka. Osoba która poświęcała się dla ludzi ryzykując własnym życiem, nagle doznaje wypadku i traci pasję oraz miłość. Autorka bardzo dogłębnie poznała tematykę poparzeń, jakie blizny, przeszczepy rehabilitacja, tu widać iż Pani Katarzyna wie o czym pisze. Dodatkowym plusem to psychika, Reiner po wypadku otacza się wielkim murem, jego blizny są na tyle dotkliwe że nie umie sobie z nimi poradzić. Nie chce litości dlatego odgrodził się od ludzi. Jedynym dla niego ratunkiem jest walenie w worek, wyrzucenie z siebie negatywnych emocji.

Słabszą postacią jest Natalia. W historii jest jak promyk, który rozluźnia, bawi, dodaje energii mrokowi. Postać, która sama mierzy się własnymi trupami w szafie, ale od kiedy zawalczyła o siebie wyjechała do Niemiec i tu ułożyła sobie życie w którym częściowo jest szczęśliwa, wie że jest silna i da radę. Próbuje znowu odrodzić własne ja, które zostało zapomniane w toksycznym związku. Jak dla mnie ta toksyczna więź jest za mało pokazana, ona pojawia się i znika. Mam niedosyt, zabrakło mi szczegółów, mocnych akcentów, toksycznego związku. O ile historia strażaka jest w najdrobniejszych szczegółach rozpisana to historia Natalii jakby została lekko napomknięta tylko po to aby ukazać, że jest to postać też mierząca się z problemami.

Naucz mnie oddychać to książka, która porusza ważne problemy, ma wiele emocji, oraz ciekawe postacie. Polecam

Informacje dodatkowe o Freak. Naucz mnie oddychać:

Data wydania: 2022-08-15

Zobacz opinie o książce Freak. Naucz mnie oddychać

Kup książkę Freak. Naucz mnie oddychać

RAIN Spraw, by cienie stały się światłem. Część 1
Katarzyna Wycisk0
Okładka ksiązki - RAIN Spraw, by cienie stały się światłem. Część 1

MÓWIĄ, ŻE NASTOLETNIA MIŁOŚĆ JEST NAJBARDZIEJ SZALONA I NAMIĘTNA. JEDNAK NIKT NIE WSPOMINA, ŻE BYWA RÓWNIE BOLESNA. Szesnastoletni Jace jest gnębiony...

Rain. Uwierz w nas od nowa
Katarzyna Wycisk 0
Okładka ksiązki - Rain. Uwierz w nas od nowa

Z tobą mógłbym tańczyć w kałuży benzyny, trzymając w ręku płonącą pochodnię. Jace spełnił swoje marzenie i dostał się do zawodowej straży pożarnej. Mimo...