Emily Henry serwuje nam tym razem opowieść o miłości, przyjaźni i odnajdywaniu siebie po trudnych przeżyciach. "Funny Story" to historia Daphne, której życie wywraca się do góry nogami, gdy jej narzeczony zostawia ją dla swojej przyjaciółki z dzieciństwa. Sytuacja staje się jeszcze bardziej skomplikowana, gdy dziewczyna, nie mając innego wyboru, zamieszkuje z Milesem, byłym chłopakiem nowej ukochanej jej eks. Już sam ten punkt wyjściowy jest intrygujący, bo czy może być coś bardziej niezręcznego niż mieszkanie pod jednym dachem z osobą, która doskonale rozumie twoje upokorzenie? Między Daphne a Milesem początkowo nie ma chemii, są zupełnymi przeciwieństwami. Ona jest uporządkowana, pragmatyczna i nieco spięta, on natomiast to chaotyczny, beztroski typ, który nie przywiązuje większej wagi do konwenansów. Jednak wspólna sytuacja, w której się znaleźli, sprawia, że zaczynają budować nietypową więź. A potem, po kilku drinkach i pełnej emocji rozmowie, wpadają na pomysł, który, chociaż może nie do końca rozsądny, daje im chwilowe poczucie kontroli nad sytuacją. Udawanie związku przed swoimi eks ma być małym rewanżem, ale czy na pewno pozostanie jedynie niewinną grą?
Motyw przypadkowego współlokatorstwa i udawanego związku jest dobrze znany w literaturze romantycznej, autorka jednak nadaje mu świeżości, skupiając się nie tylko na budującym się między bohaterami uczuciu, ale też na osobistej przemianie bohaterów. Początkowo ta nietypowa dla nich sytuacja wydaje się pełna napięcia i niedopasowania. Jednak z czasem ich relacja zaczyna się zmieniać, a wspólne doświadczenia sprawiają, że stopniowo otwierają się na siebie. Daphne to bohaterka, którą łatwo polubić. Jest inteligentna, wrażliwa i pełna wątpliwości, ale jednocześnie nie boi się podejmować trudnych decyzji. Przez większą część życia dostosowywała się do innych, a związek z Peterem był dla niej pewnego rodzaju bezpieczną przystanią.
Po jego zdradzie musi na nowo zdefiniować siebie i odkryć kim jest, czego pragnie i co tak naprawdę daje jej szczęście. Miles początkowo wydaje się być typowym luzakiem, okazuje się jednak postacią złożoną i wielowymiarową. Jego chaotyczność nie jest tylko cechą charakteru, ale pewnym mechanizmem obronnym, ukrywa pod nią emocjonalne zranienia i lęk przed ponownym zaangażowaniem. Jest pełen humoru, ale też wrażliwości, a jego relacja z Daphne rozwija się w sposób naturalny, bez przesadnych uniesień czy sztucznych konfliktów.
Tym, co wyróżnia tę powieść jest sposób, w jaki autorka buduje relacje między bohaterami. Nie mamy tutaj nagłego, hollywoodzkiego zakochania. Uczucie Daphne i Milesa rośnie stopniowo, opierając się na wspólnych doświadczeniach, wzajemnym wsparciu i coraz głębszym poznawaniu się. Ich rozmowy są naturalne, autentyczne, często okraszone humorem, ale też szczerymi, intymnymi wyznaniami. Chociaż ta powieść to romans, nie ogranicza się jedynie do wątku miłosnego. Porusza wiele ważnych tematów, takich jak życie po rozstaniu, samotność, poszukiwanie siebie, rodzina i relacje międzyludzkie. Autorka unika zbędnego dramatyzmu, ale nie boi się pokazywać prawdziwych emocji. Jej styl jest lekki, pełen błyskotliwych dialogów i naturalnych interakcji, dzięki czemu powieść wciąga od pierwszej do ostatniej strony. Czyta się ją lekko, szybko i przyjemnie, a dynamiczne dialogi i subtelny humor sprawiają, że trudno się od niej oderwać. Tempo akcji początkowo jest raczej spokojne, ale im dalej zagłębiamy się w tę opowieść, tym bardziej ta historia pochłania.
"Funny Story" to ciepła, zabawna, ale też wzruszająca opowieść o nowych początkach, sile przyjaźni i o tym, że czasem to, co wydaje się życiową katastrofą, może stać się początkiem czegoś wyjątkowego. Jeśli lubicie romantyczne historie, od których oczekujecie czegoś więcej niż tylko schematycznego "i żyli długo i szczęśliwie", jest to opowieść dla Was. Polecam 💙
Wydawnictwo: Poradnia K
Data wydania: 2024-05-15
Kategoria: Young Adult
Tytuł oryginału: Funny Story
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Monika Skowron
maitiri_books
Czy jedne wakacje mogą wszystko zmienić? Harriet i Wyn to para idealna - pasują do siebie jak świeża bułka z masłem, gin z tonikiem, Blake Lively i Ryan...
Prawdziwa przyjaźń to skakanie za sobą w ogień. W przypadku Winony Olsen i Lucille Pryce do pożaru doszło pewnej nocy, kiedy dziewczyny spotkały się przed...