Młodzi chłopcy, elitarna szkoła wyłącznie dla chłopców do której nagle pozwalają uczęszczać jednej dziewczynie...
Nastoletni chłopcy, którzy wyruszają na poszukiwania tajemniczego dębu odkrywają podziemne katakumby i szkielety chłopców, które stanowią wielką zagadkę i odkrywają coraz to więcej nowych tajemnic, które dosłownie mnożą się na każdym kroku.
Grupa przyjaciół z dawnych lat, zaginieni chłopcy, niepełnosprawny rówieśnik i dziewczyna, która pojawiła się wśród nich. Autor w to wszystko umiejętnie wplatał wizję przyszłości grupy przyjaciół oraz przebieg ich wcześniejszych lat
"Gabinet z widokiem na może" to książka, która totalnie mnie zaskoczyła, ale zaskoczenie było pozytywne!! Spodziewałam się młodzieżówki, która niezbyt wiele wniesie, a otrzymałam intrygującą, trzymająca w napięciu i jedynie delikatnie ocierająca się o gatunek fantastyki, za którym osobiście nie do końca przepadam. Ale wplecione wątki fantastyki są na tyle urealnione, że nie odczuwamy w ogóle tego gatunku w całości powieści. Wielkim atutem książki jest narracja, która w sposób spójny i bardzo przyjemny dla czytelnika przeprowadza nas przez całość powieści. Historia, która zostaje zobrazowana jest opowiedziana w sposób klarowny i zrozumiały, a użyty język jest prosty , nie powoduje gubienia się podczas czytania.
Dla mnie było to pierwsze, ale zarazem bardzo udane spotkanie z twórczością Ludwik Loren ale muszę szczerze przyznać, że bardzo udane i gdy jeszcze autor postanowi napisać coś w podobnym klimacie ja z pewnością się skuszę.
Całość książki składa się na bardzo ciekawą, skladnie napisaną i intrygującą historię, która może do gustu przypaść nie tylko młodym czytelnikom, ale również tym zdecydowanie dojrzalszym.
Wielkim atutem książki jest również jej piękna okładka, która przyciąga uwagę czytelnika i już z półki woła o przeczytanie. Ja że swojej strony goraco wszystkim polecam sięgnąć po książkę "Miłość z widokiem na może".
Dziękuję wydawnictwu WAPOS za możliwość przeczytania i zrecenzowania książki.
Wydawnictwo: WasPos
Data wydania: 2022-03-28
Tytuł oryginału: Gabinet z widokiem na może
Język oryginału: Polski
Małgorzata Styczeń
"Czwarte życie", debiutancka powieść Ludwika Lorena, to rozgrywająca się na przełomie XIX i XX wieku historia o wielkich nadziejach, wielkich ideach, wielkich...