Okładka książki - Gangsterska gra

Gangsterska gra

Kolejna powieść spod pióra Dominiki i kolejne spotkanie z nią na stronicach powieści. Jak już kilkukrotnie zauważałam, ww tym roku mamy ogrom historii z mafią w tle. Moje czytelnicze ja jednak nie daje za wygraną i sięgam co rusz po opowieść tego typu, by przekonać się jak nasze rodzime pisarki radzą sobie z tak oklepanym motywem.

I Dominika należy do tego grona pisarek, które doskonale wiedzą co robią, mają świadomość swojego warsztatu pisarskiego i wiedzą jak poprowadzić fabułę, by zainteresowała ona czytelników. Może to właśnie jeden z tych powodów, dla których sięgam po jej książki w ciemno. Tym razem poznajemy Maksa, który ma zostać głową rodziny mafijnej. Na jego drodze staje jednak Erika, która jest typem babeczki, która nie pozwoli sobą rządzić, ani wejść na głowę – lubię takie silne kobietki w książkach, bo to zawsze dodaje jakiegoś takiego pazura.

Akcja jest wartka, nie wlecze się niczym flaki z olejem, tylko z pewnym i konkretnym tempem rozwija swoją fabułę. Bohaterów polubiłam od ręki, a historia prowadzi taki emocjonalny rollercoaster, że nie jesteśmy w stanie się od niego uwolnić. Atmosfera była mocno podkręcona, a to tylko wzmagało apetyt na odkrycie wszystkich kart w tej opowieści. Kolejnym atutem tej książki jest narracja, którą prowadzą bohaterowie i do tego na przemian – to nam daje możliwość bliższego poznania się z postaciami i poniekąd zrozumienia ich decyzji. Dla mnie to taki strzał w dziesiątkę!

Może i samej mafii i dziwnych spraw z nią związanych nie mamy tu nadmiaru, ale doskonale sama tematyka robi za tło. I to też jest ogromnym plusem tej powieści. Wolałabym nie czytać ciągle o strzelaninach, kartelach narkotykowych czy dziwnych wymianach, tak na sucho, chyba to nie miałoby dobrego zastosowania. Tutaj mamy konkretnych ludzi, konkretne decyzje i konkretnie poprowadzone losy. Taka kwintesencja dobrej historii. Momenty z erotyka – zresztą nie tylko w tym tytule – są napisane ze smakiem, a przecież to ogromnie ważne, bo wiadomo, nikt pustego porno raczej nie poszukuje.

Cieszę się, że mogłam znowu czytać pozycję od Dominiki. Autorka pisze lekko i cały czas szlifuje swój warsztat, a to potwierdza tylko, że wie co robi, wie co chce osiągnąć i dąży do tego z całych swoich sił. I cieszę się, że dzięki takim Pisarkom i Pisarzom mam co czytać.

Informacje dodatkowe o Gangsterska gra:

Wydawnictwo: WasPos
Data wydania: 2021-03-29
Dodał/a opinię: Ovieca

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce Gangsterska gra

Kup książkę Gangsterska gra

Cena naszych pragnień
Dominika Smoleń0
Okładka ksiązki - Cena naszych pragnień

Bo miłość jest przecież najbardziej szalonym uczuciem, które może zawładnąć człowiekiem. Nie ma od niego ucieczki. Głupotą jest więc sądzić, że...

To jak szefie?
Dominika Smoleń0
Okładka ksiązki - To jak szefie?

Zuzanna zakończyła niedawno burzliwy związek. Dziewczyna postanawia zmienić pracę, gdyż jej niewierny (były już) facet jest zatrudniony w tym samym miejscu...