Nowe zasady trzecia część cyklu Gangsterzy, to wg mnie "najsłabsze ogniwo".
Ryan zawozi Evę do szpitala. Tam dochodzi do spotkania z ojcem Evy, który ponownie zbywa swoją córkę. Tam też nogę Evy by zaraz została ponownie porwana. Ryan który początkowo chciał zamknąć rozdział z Eva, po porwaniu zdaje sobie sprawę że jego uczucia do dziewczyny są tak silne, że zmienia swoje plany w jednej chwili i postanawia ponownie uratować Evę. Jak się okazuje jej porywaczem zostaje rosjanin, z którym już wcześniej zadarła. Przetrzymuje ją w bogatej rezydencji, tam też spotyka lekarza który jak się wydaje na pierwszy rzut oka posiada coś takiego jak sumienie. Czy Ryan zdąży uratować Evę? Czy Eva znajdzie sposób aby obronić się przed kolejnym oprawcą?
Nowe zasady, jak dla mnie to książka pełna absurdu, "wygładzonych " rzeczy, którym autorka powinna poświęcić więcej uwagi, oraz pourywanych wątków.
Zacznę od plusów, genialny pomysł na początku części drugiej i trzeciej streszczenie najważniejszych wydarzeń z poprzedniej części. Przy Polskich realiach gdzie między pierwszą a drugą częścią jest tygodnie a nawet miesiące przerwy, więc taki pomysł to genialne posunięcie i powinno coś takiego byś obowiązkowe.
Teraz minusy.
Pierwszy. Kolejne porwanie Evy coś co już znamy i nas nie zaskakuje. W tym przypadku to porwanie nie wzbudza już emocję a raczej wywołuje znużenie. Tym bardziej że prawdziwy oprawca, który jest ukryty to postać przedstawiona bez większego celu i motywu. Nie ma powiązań jakiś większych z żadną postacią, którą już poznaliśmy.
Drugie to "impas historii". Przez większą częśc obserwujemy "rozmyślenia" Ryana jak to porwanie Evy wpłynęło na jego emocje. Jak sobie zdaje sprawy że jest w stanie poświęcić swój plan nowego życia aby ratować dziewczynę. Eva choć została porwana to też akcja jakoś stopuje, nad jej "myślami" nad swoim życiu.
Trzecie to objawienie prawdziwej twarzy ojca Evy i zakończenia w jakimś sensie zakończenie historii tej postaci. Jak dla mnie zbyt ładnie i zbyt szybko, w porównaniu na jaką złą postać wykreowała dotychczas autorka tą postać.
Gangsterzy Nowe zasady to najsłabsza część, ale to też ksiąąka która ma swoje mocne chwile.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2022-10-19
Zrozpaczony człowiek nie cofnie się przed niczym, żeby ratować ukochaną osobę. Podpisze kontrakt nawet z... samym diabłem. Niestety, taki dokument ma paragrafy...
Granica między nienawiścią a namiętnością jeszcze nigdy nie była tak cienka.Olive Beckett będzie musiała spędzić święta samotnie, z dala od rodziny. Przygnębiająca...