Okładka książki - Gdy ją odnajdą

Gdy ją odnajdą

„ Nigdy jej nie odzyskam. Nigdy nie przytulę Frei, nie poczuję jak jej małe rączki gładzą moje włosy (...) ”.

Naomi traci swoją córkę w wyniku zdarzenia, którego zupełnie nie pamięta, a które miało miejsce w jej domu. W nocy, kiedy spała, stało się coś strasznego. Zgłasza zaginięcie Frei, ale od początku ucieka się do oszustwa, które staje się machiną napędzającą kolejne kłamstwa.

Co tak naprawdę się wydarzyło? Kto skrzywdził jej córkę? Może jej była przyjaciółka? A może były mąż, który odebrał jej Freyę, by ją przed nią ochronić? A może była to Naomi?

„ Gdy ją odnajdą ” to debiut brytyjki, adwokatki, Lii Middleton, choć po przeczytaniu tej książki, nie mogłam uwierzyć, że to właśnie z debiutem mam do czynienia. To historia wysokich lotów, wielowymiarowa, dopracowana w każdym aspekcie.

Co mnie ujęło w książce najbardziej, to wątek macierzyństwa ukazany przez autorkę. Macierzyństwa trudnego, naznaczonego cierniami, macierzyństwa, które zamiast radości, przyniosło ból. Naomi zmaga się z zaburzeniem lękowym, które objawia się trwaniem w ciągłym niepokoju o życie córki, co skutkuje brakiem snu, a to z kolei sprawia, że młoda matka z dnia na dzień gaśnie zamiast rozkwitać.

Dzięki zastosowaniu retrospekcji, możemy poznać Naomi, wejść do jej umysłu i zrozumieć lub chociaż spróbować zrozumieć jej historię. Dla mnie jej postać to symbol matki kochającej, ale cierpiącej. Symbol ostracyzmu społecznego i łatwości wydawania oceny, bez próby zrozumienia drugiego człowieka. W końcu to symbol walki z nałogiem, który oplata swoimi mackami i nie pozwala normalnie żyć.

Przeżyłam z Naomi trudną, lecz pouczającą podróż. I chyba taka miała być - dająca do myślenia i zmuszająca czytelnika do wyciągnięcia z niej wniosków, a ja w tak angażujących lekturach znajduję duże upodobanie.

Ten thriller polecam każdemu, kto ceni w tym gatunku złożoność podejmowanych tematów, emocje i napięcie, które nie odpuszcza ani na chwilę. Ta historia na długo nie da o sobie zapomnieć.

Informacje dodatkowe o Gdy ją odnajdą:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2022-06-28
Tytuł oryginału: When They Find Her
Dodał/a opinię: Olga Majerska

Zobacz opinie o książce Gdy ją odnajdą

Kup książkę Gdy ją odnajdą