Okładka książki - Gdy nikt nie patrzy patronujemy

Gdy nikt nie patrzy

Tom 2 cyklu Seria z podkomisarzem Robertem Lwem

Tytuł: „Gdy nikt nie patrzy”
Autor: M.M.Perr
Gatunek literacki: kryminał
Wydawnictwo: Wydawnictwo Prozami
Ilość stron: 276
Moja ocena: 7/10.

W przerwach od nowości postanowiłam sięgnąć po tytuł, który od kilku miesięcy nie dawał mi spokoju – kontynuację „629 kości” M.M. Perr, zalegającą już od jakiegoś czasu na czytniku.

"Gdy nikt nie patrzy” to ciąg dalszy pogoni za nieuchwytnym Kalitą, który dokonał wielu zbrodni, lecz nie został za nie skazany. I jakby tego było mało, przyczynił się do tragedii, jaka dotknęła rodzinę byłego już podkomisarza Roberta Lwa. Ten po części zaślepiony przez zemstę, cierpienie, a po trochę pod wpływem ambicji, nie ma już nic do stracenia. Prywatne śledztwo ws. Kality jest jego obsesją. Tymczasem aspirantka Sonia Czech musi rozwikłać sprawę poćwiartowanych zwłok umieszczonych w workach na śmieci. Ciał przybywa, a czas nieuchronnie płynie. I na nieszczęście niektórych policjantów oraz tych na wyższych stołkach, ta sprawa zaczyna łączyć się z Kalitą. Czyżby wcześniej doszło do poważnych zaniedbań, w wyniku których bardzo niebezpieczny morderca nadal pozostaje na wolności? Morderca, który zbiera swoje żniwa i karze tych, którzy się mylą, którzy zawinili i których uwalnia od cierpienia.

Dużym plusem jest tutaj intrygująca, mroczna i pełna tajemnic fabuła. Autor umiejętnie prowadzi czytelnika przez labirynt ślepych zaułków, fałszywych tropów i pozornych podejrzanych. Dynamiczne, często impulsywne działania bohaterów prowadzą do porażek, krwi i bólu, co tylko pogłębia atmosferę napięcia.

Drugim mocnym punktem są świetnie ukazane codzienne problemy Roberta Lwa i jego rodziny – żałoba po utracie bliskich, brak zaufania, poczucie zagrożenia we własnym domu. Dawny policjant, dla którego praca była wszystkim, dziś zmaga się z rolą głowy rodziny, często przytłoczony przez codzienne obowiązki. Na szczęście nie jest sam – ma wsparcie przyjaciół oraz tajemniczej Nicoli, która pomaga mu dostrzec to, co do tej pory umykało jego uwadze.
Mam przeczucie, że ta bystra i rezolutna dziewczyna jeszcze nieraz namiesza w fabule.

Na duży plus zasługują także ciekawie skonstruowani bohaterowie – prawdziwi, pełni emocji, zmagający się z własnymi słabościami i problemami. Autorka odsłania przed nami również fragmenty ich życia prywatnego, co dodaje powieści autentyczności i głębi.

To historia, w której trudno jednoznacznie wskazać czarne charaktery czy w pełni zrozumieć motywy ich działań. Bohaterowie przeżywają wzloty i upadki, bywają przytłoczeni przez codzienność, a mimo to podejmują walkę z zagrożeniem – często kosztem własnego zdrowia, a nawet życia.
Drugi tom okazuje się znacznie bardziej dynamiczny i nieprzewidywalny niż jego poprzednik. „Gdy nikt nie patrzy” to opowieść o przemocy, której nikt nie dostrzega, o ofiarach pomijanych, zapomnianych i lekceważonych. O potworach, które unikają sprawiedliwości, bo opieszałość, rutyna i brak zaangażowania służb – policji, ośrodków pomocy i instytucji – przeważają nad zdrowym rozsądkiem i determinacją.

W tej historii zbrodnia rozkwita, a próby jej powstrzymania wydają się bezsilne. Mam tylko nadzieję, że w kolejnym tomie autorka nieco oszczędzi swojego bohatera – bo ile jeszcze Lew jest w stanie udźwignąć?

Tymczasem wracam do majowych nowości i czerwcowych zapowiedzi, by w wolnej chwili sięgnąć po trzeci tom tej emocjonującej serii.

#kryminał #recenzjaksiążki #czytam
#bookstagrampolska #bookstagrampl #czytamksiążki #wiejskabiblioteczka

Informacje dodatkowe o Gdy nikt nie patrzy:

Wydawnictwo: Prozami
Data wydania: 2021-04-14
Dodał/a opinię: Justyna Kubacka

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Gdy nikt nie patrzy

Kup książkę Gdy nikt nie patrzy

Wszystkie winy mojej matki
M.M. Perr 0
Okładka ksiązki - Wszystkie winy mojej matki

Zu, wielka krakowska artystka, trafia w ciężkim stanie do szpitala. Nikt nie wie, co robiła wcześniej i dlaczego ma rany na dłoniach. Do szpitala przyjeżdża...

Wicierz
M.M. Perr 0
Okładka ksiązki - Wicierz

W turystycznej miejscowości Wicierz na brzegu morza młoda rodzina znajduje zwłoki. Denatką okazuje się matka warszawskiego radnego. Mężczyzna nie wierzy...