Okładka książki - Gdy zgaśnie nadzieja

Gdy zgaśnie nadzieja

Często sięgacie po debiuty? Ja je bardzo lubię i w sumie ostatnio często trafiają w moje ręce. Jednym z takich debiutów jest książka Joanne Kormylo pod tytułem "Gdy zgaśnie nadzieja". Autorka przenosi nas do 1942 roku. Polska znajduje się w okresie wojny. Główna bohaterka Anna dołącza do ruchu oporu i ma za zadanie przeprowadzić kanałami dzieci z warszawskiego getta. Misja bardzo trudna i bardzo niebezpieczna. Ale niestety następne też nie będą łatwiejsze. Podczas jednej z takich misji spotyka Johnego, pilota RAF-u, który uciekł z obozu niemieckiego. Niby jest na wolności ale w ciągłym niebezpieczeństwie, ponieważ trwają poszukiwania uciekinierów. Anna mimo iż wie co ją może spotkać postanawia mu pomóc. Z czasem rodzi się między nimi więź. Ale niestety kobieta zostaje pojmana przez SS i trafia do obozu koncentracyjnego. To co tam przeżywa jest makabryczne. Ale ona się nie poddaje a los ponownie krzyżuje jej drogi z Johnym. Czy tej dwójce uda się odzyskać wolność? Czy wreszcie los się do nich uśmiechnie? Autorka stworzyła bardzo realną historię o okrucieństwie wojny ale i o sile ludzi, którzy walczyli o siebie i swój kraj. Często poświęcali własne życie dla dobra innych. Jest historia pełna emocji, bólu, cierpienia, strachu ale i przyjaźni, rodzącego się uczucia oraz nadziei na lepsze jutro.

Informacje dodatkowe o Gdy zgaśnie nadzieja:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-07-30
Tytuł oryginału: The Resistance Daughter
Dodał/a opinię: zainspirowanawku

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Gdy zgaśnie nadzieja

Kup książkę Gdy zgaśnie nadzieja