Lubimy czytać książki edukacyjne o faunie i florze, które skłaniają do rozmów na temat szacunku do zwierząt i ich środowiska. W tych czasach na potęgę giną kolejne gatunki, więc chciałabym aby moje dzieci lepiej zrozumiały, o co toczy się walka i zastanowiły się, jak mogłyby pomóc, by temu złu zapobiec.
Trafiłam na fantastyczną publikację, gdzie na 12 rozkładówkach autor zadaje czytelnikowi ważne i refleksyjne pytania.
“Ile różnych zwierząt widziałeś w życiu?“ lub “Które ssaki wciąż żyją na wolności?”
Czy wiedzieliście, że pierwszymi udomowionymi zwierzętami były owce? Zastanowimy się nad statystyką, dlatego pomysł na przykładowe 100 zwierząt działa lepiej na wyobraźnię i jesteśmy w stanie zrozumieć skalę życia istot na Ziemi i ich zagrożeń. Co by się stało, gdyby mały obszar lasu deszczowego zamieszkiwało tylko 100 zwierząt po wycince lasu? Jak ten niszczący proces zatrzymać?
W umiejętny sposób to wydanie skłania do działań, aby zadbać o przetrwanie zagrożonego środowiska, a głównie człowiek tego typu szkodę powoduje. Mamy tu podsuniętych kilka pomysłów, jak to zmienić, jak pomóc. Można zacząć od zbierania śmieci z plaż i parków.
Książka jest prześliczna, wydana w twardej oprawie, nasycona barwami. Zawiera mnóstwo informacji o naturalnym środowisku, wszystko w prostej, przystępnej i wciągającej formie. Są tu konkretne dane i spostrzeżenia, dużo się dzieje za sprawą niesamowitych ilustracji. Świat zwierząt przedstawiony jest w sposób fascynujący.
Serdecznie polecam.
Wydawnictwo: Zielona Sowa
Data wydania: 2023-06-28
Justyna_M
A co, gdyby na świecie było tylko 100 ludzi? Na całym świecie mieszkają miliardy ludzi! Ciężko wyobrazić sobie ich wszystkich na raz, dlatego pomyśl tylko...