Sekrety DNA
Przyznam, że medycyna i biologia nie są moimi faworytami jeśli chodzi o naukę. Nigdy mnie nie fascynowały. Ale jestem ciekawa świata i otwarta na odkrywanie nowych, interesujących rzeczy, dlatego postanowiłam zaryzykować i przeczytać "Geny. Medyczne tajemnice i niesamowita opowieść o ich wyjaśnianiu".
Publikacja ta jest dla ludzi cierpliwych i otwartych na nowinki ze świata, bo dialogów tu brak, tekst płynie jak woda z kranu, są momenty, które czytelnika intrygują bardziej i przyciągają jego uwagę i przyspieszają lekturę, ale nie brak tu i takich, które trochę nużą i powodują zgubienie, przynajmniej ja czułam się trochę pogubiona, zwłaszcza gdy autor wspominał o jakichś specjalistycznych nazwach czy przebiegu różnego typu badań.
Sama książka jest ciekawa, pokazuje jaka moc(a zarazem słabość) kryje się w ludzkim DNA. Odkrywa jak dzięki genomowi, sekwencjonowanie genów, badaniu i poznawaniu DNA można ratować ludzkie życie, pokonywać przeróżne choroby, autor w książce opowiada o chorobach serca, jak kardiomiopatia przerostowa, guzach rosnących wewnątrz serca czy chorobach takich jak nowotwory, anemia sierpowata, białaczka, opowiada też o przeszczepach serca, a wszystko to w połączeniu z badaniami nad genami by w DNA wykryć prawdziwego winowajcę choroby i móc dostosować leczenie do tej konkretnej choroby. Pokazuje też długą drogę, którą musieli pokonać naukowcy, lekarze, medycy by móc stworzyć przyszłość w której sekwencjonowanie genomu będzie dostępne dla każdego i nie będzie to koszowało milionów, aby móc odkrywać choroby zanim one się uwidocznią bądź leczyć konkretne choroby, na które cierpi nasz organizm.
Podobał mi się styl pisania/opowiadania autora, nie wymądrzał się, co to nie on, tylko z iskrą w oku, humorem, polotem opowiada o temacie, co nie ukrywam ułatwia lekturę i pozwoliło mi przeczytać ją w całości!
A Wy czytaliście "Geny"? Co o niej sądzicie? Lubicie taki typ literatury?
Ja ani nie polecam ani nie odradzam, ale lektura tejże publikacji na pewno była ciekawym doświadczeniem i wiem coś więcej o sekretach ludzkiego DNA 😉
A za egzemplarz do recenzji dziękuję wydawnictwu Filia na Faktach.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-03-05
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: The Genome Odyssey: Medical Mysteries and the Incredible Quest to Solve Them
Karolina Osewska
Dzielimy 51% genów z drożdżami i 98% z szympansami, więc to nie genetyka czyni nas ludźmi. Dr Euan Ashley, stanfordzki profesor medycyny, opowiada...