Okładka książki - Gideon z Dziewiątego

Gideon z Dziewiątego

Tom 1 cyklu Zapieczętowany Grobowiec

*współpraca reklamowa*

Jak fantasy to od zagranicznego czy polskiego autora? Ja zdecydowanie częściej sięgam po naszych autorów, wierzcie lub nie ale w mojej opinii podnieśli oni poprzeczkę fantastyce bardzo wysoko. Więc gdy sięgam po książkę zagranicznego autora, o których panuje opinia że rządzą tym skrawkiem literatury, to siłą rzeczy wymagam od takiej książki więcej, dużo więcej. Ta książka mnie wołała, nęciła okładką i opisem ale w ostatecznym rozrachunku mam bardzo mieszane uczucia, i szczerze mówiąc wiele naszych polskich fantasy jest dużo lepszych niż ta teoretycznie "fenomenalna" historia...

Dom Dziewiąty, to najbardziej mroczny z Domów tego świata. To miejsce gdzie króluje nieżyczliwość, gdzie przechadzają się kostniejące mniszki, prastarzy służący i armia szkieletów. Gideon od zawsze była inna, zawsze spychana na margines, traktowana jak popychadło, z każdą chwilą marząca o tym by wydostać się z tego okropnego świata. Kiedy jej kolejny plan ucieczki nie wypala, dostaje ona propozycję nie do odrzucenia. Na wezwanie Cesarza wraz z Wielebną Córką, czyli wybitną wiedźmą kościomancji wyrusza by odbyć najtrudniejsze próby swojego życia. Gideon przyjmuje rolę kawalera by wspomóc Harrow w dążeniu do zwycięstwa, w którym jedna z nagród to nieśmiertelność.

Największy problem miałam z główną bohaterką, bo ja do samego końca wierzyłam, że to błąd w druku, że Gideon to dziewczyna, dla mnie to typowo męskie imię i ni jak nie mogłam się przełamać i traktować tej pani poważnie, a jej zachowanie też mi tego nie ułatwiało. Czytając różne opinie ta postać jest chwalona, ja się tam w te zachwyty bawić nie będę, bo mnie ona strasznie irytowała, mówiła jedno, robiła drugie, wychodziło jeszcze co innego, a koniec końców kobita nam przepadła na amen. No spodziewałam się czegoś innego, i choć jeszcze gdzieś tkwiła nadzieja, że w kolejnych częściach (bo oczywiście w innej wersji językowej są kolejne) coś się zmieni, to jednak końcówka mocno tę nadzieję zweryfikowała.

Fabuła bardzo złożona, wielowątkowa, o mrocznej i ciężkiej atmosferze. Zdecydowaną przewagę miały tutaj opisy, przez co czytanie mocno mi się dłużyło, nawet pomimo wielu interesujących wydarzeń. Akcja rozwija się w dość wolnym tempie, ale sukcesywnie, każda strona przynosi coś nowego, raz coś błahego, a innym razem coś co obraca wszystko do góry nogami. Przy czytaniu trzeba zwracać uwagę na każdy szczegół, bo wszytko to co się dzieje jest ważne, a konsekwencje niektórych wydarzeń, mogą się ciągnąć bardzo długo, trzeba się bardzo pilnować, żeby się nie pogubić w tym gąszczu wydarzeń, informacji, faktów, pozorów, tajemnic, intryg i manipulacji.

Zdecydowanie najmocniejszą stroną tej historii był wykreowany przez autorkę świat, on tutaj robi najważniejszą robotę. Podział na Domy, w tym każdy cechujący się czymś innym., czymś, o czym inne Domy mogą pomarzyć. Autorka stworzyła też całą plejadę świetnych postaci, niejednoznacznych, skomplikowanych, nie dających się tak łatwo ocenić, a pierwsze wrażenie często bywało złudne. Cała otoczka okazała się naprawdę świetna, sam pomysł i plan to naprawdę coś co zrobiło na mnie wrażenie, jednak sama historia, już nie do końca mi siadła, a na końcu zostałam zdecydowanie z większą ilością pytań niż z liczbą odpowiedzi, a tego bardzo nie lubię.

Obserwując medialną burzę przy tym tytule, widzę że książka może się podobać, dlatego też zachęcam do jej przeczytania, mnie nie wszytko się tutaj podobało, lektura wzbudziła we mnie wiele sprzecznych uczuć i emocji, była dla mnie ciężka i nużąca. Zauważam też luźne i lekkie podobieństwo do "Igrzysk śmierci", niektóre elementy są zbliżone i śmiem twierdzić, że mogły być dla autorki inspiracją przy tworzeniu tej historii. Książka ma zdecydowanie swoje zalety i wady, dla mnie była dobra, ale dla kogoś innego może faktycznie okazać się rewelacyjna. Po zagranicznej książce spodziewałam się czegoś więcej.

Informacje dodatkowe o Gideon z Dziewiątego:

Wydawnictwo: Papierowy Księżyc