🍂🕸️🍂 Recenzja 🍂🕸️🍂
Magnus Carling " Głębia lasu "
@magnus.carling
Wydawnictwo: Lava
@lavapolska
🍂🕸️🍂🕸️🍂🕸️🍂🕸️🍂🕸️🍂🕸️🍂
" -Nigdy nie wiadomo, jaką ścieżka potoczy się życie, kontynuował Joseph. Mój ojciec ostatnio troche zdziwaczał, ale jest jedna rzecz, o której ciągle mówi. Wierzy, że nie ma czegoś takiego
jak przeznaczenie. Każda nasza chwila jest rozdrożem, a życie to suma wyborów, których dokonujemy. Nawet tych najmniejszych..."
Nie jest to książka, która od razu rzuca czytelnika w wir wydarzeń. Magnus Carling stawia na cierpliwe budowanie atmosfery i napięcia, a gdy już wciągnie nas w gęstwinę swojej opowieści, trudno znaleźć drogę powrotną. „Głębia lasu” to mroczny skandynawski kryminał, w którym przeszłość nie daje o sobie zapomnieć, a tajemnice ukryte przez lata stopniowo wychodzą na światło dzienne.
Wszystko zaczyna się w 1986 roku, kiedy młody Fredrik Berg znika bez śladu w szwedzkim lesie. Mijają dekady, a sprawa pozostaje nierozwiązana. Dopiero w 2023 roku tajemniczy list trafia do policjantki Lovisy Karlsdotter, zmuszając ją do powrotu do sprawy, która od lat pozostawała bez odpowiedzi. Od tego momentu rozpoczyna się śledztwo, które odsłania kolejne sekrety i pokazuje, jak mocno przeszłość potrafi wpływać na teraźniejszość.
✒️ Co znajdziemy w książce:
🌲 Mroczny, skandynawski klimat
👦 Zaginięcie chłopca i tajemnica sprzed lat
📩 Śledztwo wznowione po ponad 30 latach
👮♀️ Silna, ale bardzo ludzka bohaterka
🧩 Powoli odkrywane sekrety i niedopowiedzenia
⏳ Dwie przeplatające się linie czasowe
🖤 Wątki straty, tęsknoty i nierozliczonej przeszłości
🌫️ Atmosfera niepokoju obecna od pierwszych stron
🔍 Dochodzenie pełne tropów i pytań bez odpowiedzi
😲 Kilka zaskakujących momentów i rodzinnych tajemnic
Bardzo polubiłam Lovisę. To bohaterka, która nie została wykreowana na nieomylną policjantkę. Ma swoje słabości, własne problemy i bagaż doświadczeń, który momentami daje o sobie znać. Dzięki temu wydaje się autentyczna, a jej zaangażowanie w śledztwo łatwo zrozumieć i poczuć.
Ogromnym atutem tej książki jest klimat. Autor stworzył historię, w której las staje się czymś więcej niż miejscem wydarzeń. Momentami miałam wrażenie, że obserwuje bohaterów z ukrycia i pilnuje swoich sekretów. To właśnie ta atmosfera sprawiała, że nawet spokojniejsze fragmenty czytałam z rosnącym napięciem.
Styl autora bardzo przypadł mi do gustu. Jest oszczędny, ale jednocześnie niezwykle sugestywny. Autor nie bombarduje czytelnika długimi opisami, a mimo to potrafi wywołać obrazy, które zostają w głowie na długo. Szczególnie dobrze wypadła warstwa emocjonalna. Obok kryminalnej zagadki znajdziemy tutaj historię o stracie, bólu, poczuciu winy i o tym, jak trudno zamknąć pewne rozdziały życia bez poznania prawdy.
Przyznam, że początek rozwijał się dość spokojnie i potrzebowałam chwili, żeby całkowicie zanurzyć się w tę historię. Jednak im dalej brnęłam w głąb tej opowieści, tym bardziej chciałam poznać rozwiązanie zagadki. Kolejne rozdziały skutecznie podsycały ciekawość, a autor umiejętnie dawkował informacje.
„Głębia lasu” to kryminał, który stawia bardziej na klimat, emocje i tajemnice niż na nieustanną akcję. Mroczny, niepokojący i momentami bardzo poruszający. Jeśli lubicie skandynawskie historie, w których przeszłość nie daje o sobie zapomnieć, a odpowiedzi ukryte są gdzieś pomiędzy drzewami i ludzkimi wspomnieniami, to zdecydowanie warto dać tej książce szansę.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-04-30