"Mimo że lubimy zwierzęta, nadal większość z nas wydaje nawet sto pięćdziesiąt razy więcej na ich zabijanie niż ratowanie".
Nie jestem wegetarianką i weganką. Nie jestem też "mięsarianką", gdyż mięso jadam niezwykle rzadko. Kim więc jestem? Na to pytanie znalazłam klarowną odpowiedź w tejże publikacji, a do tego jej treść pozwoliła mi stać się bardziej świadomym konsumentem i człowiekiem. To wszystko oznacza, że "Go vegan!" niewątpliwie wpłynie na zmianę moich nawyków żywieniowych.
Orestes Kowalski to ateista, twórca internetowy, a także działacz na rzecz praw zwierząt, który wieku 15 lat został wegetarianinem, a osiem lat później weganinem. Jest założycielem popularnego kanału na YouTube Everyday Hero, na którym między innymi edukuje w temacie sytuacji zwierząt hodowlanych, diety roślinnej i ekologii. Zachwyca go uliczna epistemologia.
"Go vegan!" to publikacja składająca się z osiemnastu rozdziałów dotykających w swojej istocie problematyki przemysłowej hodowli zwierząt w powiązaniu z jedzeniem mięsa. Autor przedstawia w niej siedemnaście argumentów, które przemawiają za tym, aby porzucić konsumpcję mięsa i produktów odzwierzęcych. W ostatnim rozdziale kieruje czytelnika do ważnych miejsc i opracowań, do jakich warto zajrzeć zgłębiając poruszaną problematykę książki.
Publikacja Orestesa Kowalskiego to jeden wielki i obszerny strumień uświadomienia, jaki dociera do czytelnika z każdą kolejną stroną jej lektury. To właśnie bowiem głównie na uświadomieniu potencjalnych wegan bazuje autor, przedstawiając w sposób nienachalny powody, dla których nie powinniśmy jeść mięsa. Przedstawia je w sposób najbardziej dosadny, ale i przystępny, docierając tym samym do szerokiego grona odbiorców, bo pokazuje świat z nieco innej perspektywy. I nie jest to tylko świat widziany oczami Orestesa Kowalskiego, ale świat zbudowany w oparciu o licznie przedstawione badania naukowe i statystykę, które szokują wnioskami, a jakie można zgłębiać dalej we własnym zakresie dzięki obecnej w książce bogatej sekcji przypisów.
Orestes Kowalski w rozbudowany sposób odpowiada na pytanie, dlaczego lepiej być weganinem, serwując czytelnikowi logiczne argumentowanie, z którym nie sposób dyskutować. Ale pod tą warstwą jest jeszcze cała masa istotnych informacji, jakie mogą okazać się prawdziwą terapią szokową dla konsumenta przemysłowej hodowli zwierząt. Trudno zapomnieć bowiem o nieświadomym kupowaniu i spożywaniu odpadów z uboju rytualnego albo o tym, że poziom agresji wszelakiej maści pracowników rzeźni kształtuje się na podobnym poziomie, co wśród ludzi osadzonych w zakładach karnych. Te i wiele innych informacji, jakie znajdziecie na łamach tej publikacji, wpływa na zmianę punktu widzenia dotyczącego tego, co leży na naszym talerzu.
Warto wspomnieć kilka słów o strukturze książki, która została podzielona w bardzo pomysłowy sposób pod postacią głównych rozdziałów, z których każdy zajmuje się inną płaszczyzną dotyczącą jedzenia mięsa. Owe rozdziały opatrzone zostały na końcu wykazem trafnych pytań mających za zadanie skłonić do refleksji i skonfrontować nasze przekonania z tym, co właśnie przeczytaliśmy. Niektóre z nich są bardzo trudne, bo docierają do tego, co często spychamy na meandry naszego umysłu.
Z książki "Go vegan!" dowiecie się wielu ważnych i kluczowych informacji, które mogą zmienić wasze postrzegania świata. Dowiecie się także, że w półtora roku człowiek zabija tyle zwierząt, ilu ludzi łącznie umarło od dwustu tysięcy lat. Być może także zafascynuje was idea efektywnego altruizmu i dziesięć razy zastanowicie się nad tym, zanim kupicie mięso z kurczaka na zupę. A po skończonej lekturze tej publikacji przekonacie się tak jak ja, że jesteście potencjalnymi weganami, których jeden krok dzieli od świadomego życia.
Wydawnictwo: Sensus
Data wydania: 2022-10-16