Prezentowy szał, rozbrzmiewające w radiu świąteczne przeboje w wykonaniu Shakina Stevensa, Mariah Carey lub zespołu Wham! i wszechobecne bożonarodzeniowe dekoracje sprawiły, że macie ochotę na świąteczną lekturę? Świetnie się składa, bo mam dla Was wartą uwagi powieść, która doskonale sprawdzi się w okresie przedświątecznym. Możecie po nią sięgnąć po całym dniu przygotowań albo w przerwie między ubieraniem choinki a pieczeniem pierniczków :) „Gorące dochodzenie” autorstwa L.H. Cosway to przyjemna powieść, której lektura z pewnością okaże się bardzo relaksująca.
„Gorące dochodzenie” to utrzymana w świątecznym klimacie powieść, którą otrzymałam do recenzji od księgarni internetowej TaniaKsiazka.pl. Przyznam szczerze, że siadając do lektury, obawiałam się, że powieść irlandzkiej pisarki, która przyciągnęła mnie opisem i mocno świąteczną, klimatyczną okładką, w praktyce okaże się nachalnym erotykiem, który będzie męczył nadmiarem pikantnych scen i żenujących opisów. Ale wystarczyło kilka rozdziałów, bym pozbyła się swoich obaw. W „Gorącym dochodzeniu” pierwsze skrzypce gra detektywistyczne śledztwo, a romans plasuje się raczej na drugim planie. Już na samym początku poznajemy głównych bohaterów przedstawienia, czyli Maisie i Camerona, a potem śledzimy powolny rozwój ich miłosnej relacji. Nie jest nachalnie, nie przewracamy oczami z zażenowania, wręcz przeciwnie – czasem nawet się uśmiechamy pod nosem, gdy bohaterowie zamykają się w szafie w poszukiwaniu intymności :)
Główna bohaterka szybko zyskuje naszą sympatię, a kryminalny wątek powieści intryguje i wciąga. Czytelnik dostaje zagadkę i u boku Maisie i Camerona szuka jej rozwiązania. Podczas lektury czeka nas kilka zaskakujących zwrotów akcji, a także szokujących odkryć, bo – jak się okazuje – nie każdy jest tym, za kogo się podaje. W powieści L.H. Cosway brakowało mi humoru i błyskotliwych dialogów. Niesłusznie chyba wydawało mi się, że „Gorące dochodzenie” będzie powieścią zabawną, że to taka humorystyczna komedia romantyczna. Tego mi tutaj trochę zabrakło, stąd pewien niedosyt, który czuję po lekturze.
„Gorące dochodzenie” to bardzo sprawnie napisana powieść, która okaże się idealną lekturą dla osób, które lubią historie łączące lekki, niezobowiązujący romans z intrygującą zagadką detektywistyczną. Dodatkowym atutem powieści – choć w stosunku do opisu i okładki w samej fabule chyba trochę za mało wyeksponowanym – jest tło świąteczne, które sprawia, że powieść L.H. Cosway wyjątkowo przyjemnie czyta się zimą.
zliteraturazapanbrat.wordpress.com
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2020-10-28
Tytuł oryginału: Happy Go Lucky
KasiaKatarzyna44
Poznajcie opowieść, Jaya Fieldsa, iluzjonisty, mentalisty, spryciarza. Myślę trójkątami. Wy myślicie liniami prostymi. Pokażę Wam stół i...
Podjęcie ryzyka może przynieść spektakularne rezultaty. Wskakując dla zabawy w kałużę, zmoczysz sobie stopy, ale po powrocie do domu z przyjemnością założysz ciepłe, suche skarpety.