Okładka książki - Grace, córka latarnika

Grace, córka latarnika

Uwielbiam sięgać po powieści historyczne, które zawierają wątek miłosny. Miłość w dawnych latach była piękniejsza, przynajmniej ja tak ją odbieram. Delikatna, czuła, wierna, to uczucie, które w piękny sposób było celebrowane, czego dziś zdecydowanie brakuje.
Grace to córka latarnika, która na wyspie wraz z ojcem opiekuje się latarnią Longstone. Jest to całe jej życie, bez którego nie wyobraża sobie swojego istnienia. Latarni oddała się cała i nigdy nie chciałaby jej opuszczać. Podczas sztormu wykazuje się niebywałą odwagą i ratuje przed śmiercią kobietę, a cały kraj dowiaduje się o istnieniu dowiaduje się cały świat. Jednak nie jest ona przyzwyczajona do życia, w którym jest rozpoznawana w każdym miejscu, w którym się pojawi i pytana o swój akt odwagi. W tym czasie poznaje również Georgia Emersona, który znalazł już wybrankę swojego serca, ale mimo to między nim, a Grace rozkwita uczucie. Dokładnie sto lat później dziewiętnastoletnia Matilda, która okazując bunt rodzinie, zaszła w ciążę zostaje wysłana do ciotki Harriet, gdzie ma urodzić dziecko, a następnie je zostawić wrócić jakby to się nigdy nie wydarzyło. Jednak nie wszystko idzie zgodnie z planem, a początkowo szorstka ciotka okazuje się kobietą z wieloma przejściami, które je łączą i zbliżają.
Losy dwóch kobiet, podzielone całym stuleciem, ale połączone wielką pasją, które zostały opisane w książce to wspaniała historia, która dodatkowo była inspirowana prawdziwymi wydarzeniami, a po takie historie sięgam najchętniej. Samo życie pisze przecież najlepsze scenariusze.
To piękna i poruszająca książka, którą dosłownie się pochłania z wielką przyjemnością. Napisana jest w przyjemny sposób z podziałem na krótkie rozdziały, co sprawia, że czytanie to wielka przyjemność.
Jest to poruszająca, piękna, ale i mogącą wiele nauczyć historia.
Osobiście bardzo serdecznie polecam ten tytuł, szczególnie nada się na zbliżające się długie jesienne wieczory. Będzie idealna.
Za możliwość przeczytania książki dziękuję wydawnictwu Prószyński i S-ka.

Informacje dodatkowe o Grace, córka latarnika:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2022-09-13
Tytuł oryginału: The Lighthouse Keeper's Daughter
Dodał/a opinię: Małgorzata Styczeń

Zobacz opinie o książce Grace, córka latarnika

Kup książkę Grace, córka latarnika