*współpraca reklamowa z Anną Piwnicką i Wydawnictwem Amare*
Są tu jacyś fani wilkołaków? Ja jestem fanką, co więcej mam ogromny sentyment do nich, bo to dzięki nim wróciłam do czytania, po dość długiej przerwie. Ta książka miała być dla mnie przypomnieniem sobie o wilkołakach, spodziewałam się wielu stereotypów i szablonowego podejścia, ale autorka mnie zaskoczyła i nie chodzi tutaj o połączenie wilkołactwa i motocyklistów, ale o oryginalny i jakże ciekawy pomysł na książkę. Fantastyka pomieszana z romansem oraz wątkami akcji.
Anna po latach cierpienia i tortur, postanawia postawić wszytko na jedną kartę. Podjęła ryzyko i choć niemal nie przypłaciła go życiem udało się jej uciec oraz dotrzeć do Riverside, do miejsca gdzie miała być bezpieczna. Miejsce, do którego trafia całkowicie różni się od tego, w którym przyszło jej dorastać, młoda kobieta staje przed ogromnym wyzwaniem, aby przekonać do siebie nową i nietypową watahę, przezwyciężyć swoje słabości i lęki, ale też odnaleźć w końcu siebie, bo każda kolejna informacja coraz bardziej przeczy wszystkiemu, co wie. Jej wsparciem staje się King, alfa i przywódca, który za punkt honoru obiera sobie ochronę Anny.
Jako, że przyczepię się tylko do jednej kwestii, to też od niej zacznę. W sumie nie sądziłam, że kiedykolwiek to powiem, ale szczerze mówiąc zabrakło mi tutaj schematycznego podejścia do powieści. Kiedy myślę o wilkołakach, a uwierzcie, że takich historii przeczytałam dziesiątki, i zawsze pewne elementy się powtarzały, a tutaj autorka mi ich poskąpiła, nie jest to absolutnie wadą, bo za oryginalność należy się tutaj pochwała, nie mniej mi tych wilkołaczych stereotypów brakowało, tym bardziej, że dawno nie miałam z nimi do czynienia.
Tyle z czepiania się o szczegóły.
Ta książka to petarda, kiedy już sobie mówię, że nic mnie nie zaskoczy, to właśnie wyskakuje mi taka historia, która ten pogląd weryfikuje. Na dzień dobry połączenie wilkołaków i motocyklistów, tych pierwszych uwielbiam, tych drugich niekoniecznie, nie mniej to połączenie mi się mega podobało, choć w obu przypadkach, mam wrażenie, że zostały one potraktowane dość ogólnikowo i pobieżnie. Kolejna sprawa fabuła, sam pomysł jakże inny i wyróżniający się na planie podobnych historii, naprawdę jestem pełna podziwu nie tylko na sam pomysł, który całkowicie mnie kupił, ale i na wykonanie, bo to książka, która nie tylko wciąga, to książka, która pochłania czytelnika, który ma pełne prawo całkowicie zatopić się w fabule, która zaskakuje, ma zmienną dynamikę, przeskakuje pomiędzy różnorodnymi wątkami i zwrotami akcji. Ja też muszę zwrócić uwagę na to, że fabuła jest przemyślana, dopracowana i uporządkowana, a jak wiecie ja uwielbiam gdy w fabule wszytko dzieje się po kolei. Oczywiście zakończenie jest raczej otwarte, głównie ze względu na to, że to jeszcze nie koniec historii, która będzie miała swoją kontynuację. Co dla mnie również ważne, autorka na koniec zamyka główne wątki, dając wiele odpowiedzi, jednocześnie tworzy nowe, równie ciekawe ale i powiązane z tym co się wydarzyło, ja takie zakończenia lubię, po po pierwsze coś wiem, a po drugie mogę wyczekiwać równie dobrej kontynuacji.
To było moje pierwsze spotkanie z piórem autorki, choć kilka jej książek jest w moim TBR, ta książka dała mi sygnał, że koniecznie muszę się zabrać za te pozycje, z tego też wynika, że zostanę przy tej pani na dłużej, bo bardzo spodobały mi się jej styl pisania (który sprawia, że książka czyta się sama), pomysły (oryginalne i jak dla mnie nietypowe), umiejętność cudownego łączenia różnych gatunków literackich oraz akurat przy tej książce połączenie różnych tematów i motywów, zarówno tych, za którymi nie przepadam i tych które uwielbiam.
Książka ląduje na półce z ulubionymi powieściami, ze swojej strony szczerze zachęcam do lektury i zapraszam do wspólnego oczekiwania na kontynuację, która zapowiada się równie interesująco co pierwsza część. Polecam.
Wydawnictwo: Amare
Data wydania: 2025-05-08
Kategoria: Albumy
olilovesbooks2
Mercedes Prescott ma wyjątkowy dar, o którego istnieniu wie tylko ona. Za pomocą dotyku potrafi poznać historię danego przedmiotu. Dar Mercedes był dla...
Dokąd zaprowadzi cię marzenie o wolności? Chicago, rok 2063 – 50 lat po ujawnieniu się wilkołaków w społeczeństwie. Choć Madison jest piękna i...