Okładka książki - High Hopes. Szpital Whitestone. Tom 1

High Hopes. Szpital Whitestone. Tom 1

Uwielbiam książki Avy Reed i sięgając po ten tytuł, czułam w kościach, że tym razem nie będzie inaczej i najnowsza powieść autorki przypadnie mi do gustu. Ten subtelny romans, którego tłem jest szpitalna rzeczywistość. To książka, którą pokochają wszyscy ci, którzy lubują się w medycznych serialach. Jej klimat, sposób narracji i fabułę spokojnie można przenieść na ekrany telewizorów. Czytało mi się tę książkę tak dobrze, jak dobrze oglądało mi się niegdyś "Chirurgów" czy "The Good Doctor".

Laura od zawsze chciała być lekarką. Kiedy dostaje się na staż do Szpitala Whitestone, w którym pracowali jej rodzice, szczęście dziewczyny nie ma granic. Właśnie zakończony, nieudany związek staje się motorem napędowym, aby zatracić się w nowych obowiązkach i dać się porwać pracy w szpitalu. Szybko okazuje się, że praca z pacjentami i trudnymi medycznymi przypadkami, może odcisnąć piętno na zdrowiu zarówno fizycznym, jak i psychicznym. Laura odkrywa, że bycie lekarką to przede wszystkim przesuwanie własnych granic. Dziewczyna jest stworzona do pomagania innym i wiele wskazuje na to, że Whitestone to jej miejsce na ziemi. Na jej drodze staje jednak Nash Brooks — przystojny kardiochirurg, przy którym serce Laury zaczyna bić szybciej. Tylko czy relacja miłosna z przełożonym ma prawo się wydarzyć?

"High Hopes" zachwyca pod wieloma względami, a to, co wywarło na mnie ogromne wrażenie to dopracowanie aspektów medycznych. Autorka nie prześlizguje się przez wątki poszczególnych pacjentów niczym profesjonalny łyżwiarz po lodowisku, o nie nie — ona potraktowała tę warstwę jak pełnoprawnego bohatera książki. Czytałam kilka romansów, których miejsce akcji osadzone jest w świecie lekarzy i za każdym razem był to świat zepchnięty gdzieś na bok, potraktowany jedynie jako marne tło dla rozwijającego się uczucia między bohaterami. W przypadku tej książki można powiedzieć, że autorka pięknie rozdzieliła pracę głównych bohaterów od ich prywatnych uczuć, ale

nie zapominajmy o tym, że to nadal jest książka i mimo wszystko muszą te dwa wątki w jakimś stopniu w pewnym momencie ze sobą współistnieć. I to też Avie Reed wyszło po mistrzowsku.

Mocnymi aspektami tej historii są jej bohaterowie. Zarówno Laura, jak i Nash to postaci, które nie znikają w tłumie — fakt, że są w tej historii najważniejsi, nie sprawia, że ich otoczenie staje się w tej nieistotne. Przeciwnie — pozostali lekarze, rezydenci, a nawet pacjenci mają tu swoje role do odegrania i poletka, na których mogą się zaprezentować.

To, co zachwyciło mnie w tej książce to jej szczegółowość, dbałość o merytorykę i rozpisanie tej historii w taki sposób, że właściwie można od ręki przenosić ją na duży ekran i byłaby tak samo dobra, jak zamknięta w tej ślicznej okładce.

To dynamiczny, osadzony w medycznym świecie romans, od którego nie da się oderwać. Wciągnął mnie i sprawił, że na już potrzebuję drugiego tomu. A wierzcie mi, zakończenie tej części wbija w fotel!

Pora wziąć na tapet kwestie romansiarskie. Relacja Laury i Nasha — cudowna. Muszę przyznać, że w pewnym momencie przeszło mi przez myśl, że może wkraść się tu trójkąt miłosny, ale nie mogę Wam zdradzić, czy moje obawy się sprawdziły. Mogę jedynie napisać, że jest ciekawie. Wątek rozwijającego się uczucia między bohaterami to taka mała miłosna trampolina. Cudowne jest to, że oboje stają się dla siebie takimi plastrami na troski. To urocza i ciepła relacja, która mimo małych potknięć ma potencjał na szczęśliwe zakończenie. Tylko że autorka zafundowała taki cliffhanger, że trudno się po nim pozbierać i uważajcie, bo może się okazać, że pomoc medyczna będzie niezbędna, kiedy już dobrniesz do końca.

Czuję, że seria Szpital Whitestone, będzie jedną z moich ukochanych. Jestem oczarowana tym, co zaprezentowała w nowej serii Ava Reed. Z niecierpliwością czekam na kolejny tom i mam nadzieję, że będzie on równie wzruszający, zabawny, dynamiczny, pełen zwrotów akcji i ciekawych medycznych przypadków, co jego poprzednik. Romansiary, czytajcie koniecznie - nie będziecie zawiedzione!

Informacje dodatkowe o High Hopes. Szpital Whitestone. Tom 1:

Kup książkę High Hopes. Szpital Whitestone. Tom 1

In Love. Madly
Ava Reed0
Okładka ksiązki - In Love. Madly

Ona, czyli June - pewna siebie i własnego uroku, śliczna, nieskazitelna, zawsze perfekcyjnie umalowana, bezczelna, zadziorna, chaotyczna. On, czyli Mason...

Drowning Souls. Szpital Whitestone. Tom 2
Ava Reed0
Okładka ksiązki - Drowning Souls. Szpital Whitestone. Tom 2

Przyjaźń, miłość, walka o ludzkie życie. Poznaj kontynuację emocjonującej historii młodych lekarzy ze Szpitala Whitestone. Studia medyczne były dla Sierry...