Piękna i poruszająca historia o miłości, która przetrwała najtrudniejsze chwile.
Alek i Malwina są razem od 29 lat. W tym roku ich córka Pola rozpoczyna studia na zagranicznej uczelni, więc małżeństwo będzie miało możliwość ponownie zacząć skupiać się jedynie na sobie i byciu we dwoje, czego nie robili od niemal 19 lat. Malwina jest skryta w swoich uczuciach i wiele ukrywa przed mężem, zwłaszcza jeżeli chodzi o przeszłość. Alek natomiast jest bardzo otwarty i zapatrzony w żonę i stanowi prawdziwą podporę rodziny. Mężczyzna cieszy się ogromnie, że w końcu będzie miał żonę tylko dla siebie. Zaplanował dla nich weekend idealny, jednak nie przebiega on tak, jak początkowo myślał i dawno nieodbyte rozmowy w końcu wychodzą na światło dzienne. Czy małżeństwo przetrwa kryzys? Czy potrafią żyć teraz jedynie dla siebie, bez córki wokół kręciło się ich dotychczasowe życie?
***
Autor w bardzo przemyślany sposób pokazuje, jak dawne tajemnice mogą człowieka niszczyć od środka oraz jak ogromny wpływ mają na teraźniejszość. Nic nie jest takie, jak na pozór mogłoby się wydawać. Dwie osoby, które stanowią swoje przeciwieństwo lata temu zdecydowały się żyć razem i stworzyć rodzinę. Wszystko dobrze funkcjonowało, dopóki ta rodzina składała się trzech osób, jednak gdy ponownie skurczyła się do dwojga ludzi zaczęły się problemy. Tomasz Kieres bardzo dogłębnie ukazuje skomplikowane zjawisko, jakim jest syndrom pustego gniazda. Okazuje się, że gdy dzieci zaczynają żyć własnym życiem, to wcale nie tak łatwo jest powrócić na dawne tory i żyć jedynie dla tej drugiej osoby oraz skupić się na sobie. Człowiek ma wtedy zbyt dużo czasu dla siebie i na przemyślenia, przez co czasem może dojść do błędnych wniosków. Zwłaszcza, jeżeli ma za sobą trudną przeszłość, z którą przez te wszystkie lata sam się zmagał. Wszystko może w każdej chwili runąć, jak domek z kart.
Książka składa się w zasadzie z 3 części, które naprzemiennie się przeplatają. Początek każdego rozdziału stanowi opis chwili teraźniejszej, po czym następuje opis wydarzeń z przeszłości z perspektywy Alka oraz Malwiny. Przez to czytelnik ma wgląd w uczucia każdego z bohaterów oraz może śledzić ich rozwój na przestrzeni lat.
Ta opowieść nie jest leciutkim romansem o wspaniałym cukierkowym zakończeniem. Jest to historia prawdziwego małżeństwa, jakie może mieć każdy z nas. Są tutaj problemy, ale i wzajemne wsparcie, miłość i bezsilność, radość i ból. Uczucia, z jakimi na co dzień mamy do czynienia. Jeżeli ktoś oczekuje historii o księciu na białym rumaku i pięknej księżniczce to nie ma tutaj czego szukać. Książka jest dla tych, którzy chcą czytać o prawdziwym życiu i nie boją się, że w efekcie sami zaczną swój związek stawiać pod znakiem zapytania. Pełna emocji historii, która zmusza do przemyśleń, nie zawsze wygodnych. Jednak jest w niej piękno miłości i niezachwianej wiary w drugiego człowieka. Ja bardzo lubię twórczość autora, jego styl, który ukazuje życie takim, jakim jest do mnie przemawia, a ta książka tylko w tym uwielbieniu mnie utwierdziła.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2021-02-10
zaczytanalala
On, samotny ojciec nastoletniej Gabrysi.Ona, samotna mama siedmioletniego Bartka.On, wraz z dorastaniem córki, która zaczyna powoli żyć własnym życiem...
Ona - piękna aktorka, żyjąca w świetle fleszy, nieustannie kreująca swój wizerunek na Instagramie. On - spokojny, melancholijny nauczyciel, ceniący swoją...