Ta książka to 17 rozdziałów, które dotykają różnych aspektów codziennego życia. Odpoczywać można na wiele sposobów. Nie każdy z nich nadaje się dla każdego. Nie ma w tym absolutnie nic złego. Najgorsze zło, to odpuszczenie sobie odpoczywania. Potrzebujemy tego jak powietrza i często działamy na pełnych obrotach do momentu, aż ciało w kryzysowy sposób pokaże nam co tutaj nie gra.
Książek o odpoczynku i odpuszczaniu pojawiło się na rynku już wiele, jednak ta ma w sobie dużo więcej ciekawych informacji, interesujących stwierdzeń i faktów niż inne pozycje, które czytałam. W bardzo przystępny sposób i przede wszystkim przyjazny wprowadza nas w świat solidnej porcji odpoczynku.
I jak mówi opis na okładce: "Ten drobny akt odwagi może stać się pierwszym krokiem do nowego życia" to warto w te słowa uwierzyć. Wiele jest górnolotnych ochów i achów nad książkami, poradnikami, które jak za kliknięciem zmieniają życie na lepsze. Czy ktoś w to wierzy? Na pewno nie ja. Fanka poradników i rozwoju osobistego. Jednak tę książkę polecam z czystym sumieniem. Odmieniła moje spojrzenie na swoje ciało i umysł. Jeśli nie zadbamy o siebie to wszystko, powolutku zacznie nas przytłaczać. Choć wydaje się, że MNIE TO NIE DOTYCZY! To najbardziej mylna pułapka naszego umysłu.
To jedna z tych książek, do których chce się wracać i przypominać sobie kluczowe rozdziały. Na każdym etapie życia jesteś w stanie odnaleźć w niej coś dla siebie. Nie da się spamiętać po jednym razie wszystkich najważniejszych informacji.
Na pewno ogromnym plusem są tutaj przytoczone historie z życia, z historii i świata nauki. Norweska sztuka leniuchowania wpasowuje się w styl życia jaki chciałabym prowadzić. Bo odpoczywać, trzeba się nauczyć. I tutaj autorka wychodzi naprzeciw. Niesamowita narracja, uderzające fakty i przyjemność czytania to coś, co powoduje, że zostawiam tę książkę w swojej biblioteczce. Co nie zdarza się często ;) To pozycja, którą będę chciała się dzielić z innymi, dając im coś wartościowego, co naprawdę pozwoli odmienić życie na lepsze.
Wydawnictwo: Wielka Litera
Data wydania: 2020-06-17