"Imbir. Uzdrawiająca moc" to kolejna książka Agaty Lewandowskiej, w której autorka stara się przybliżyć czytelnikowi znane i mniej znane rośliny wpływające na nasze zdrowie, czyli te mające uzdrawiającą moc. Tym razem poznamy uzdrawiające właściwości imbiru - znane już od wieków i potwierdzone aktualnymi badaniami naukowymi. Dowiemy się, na co może pomóc imbir, jak go używać, lecz także kto nie powinien go stosować lub uważać z jego stosowaniem. W dalszej części książki znajdziemy pomysły na zastosowanie nie tylko świeżego, ale także suszonego imbiru w kuchni, a także łatwe i smaczne przepisy na przekąski i napoje. Nauczymy się również jak go przechowywać i przetwarzać.
"Imbir odgrywał ważną rolę w tradycyjnej medycynie Indii, Chin, Japonii, a także w systemie medycyny Unani, będącej połączeniem tradycji leczniczej starożytnej Grecji, Persji i krajów arabskich."
"Medycyna Unani wykorzystywała natomiast imbir jako środek na pasożyty, kłopoty trawienne, bóle głowy i pleców, reumatyzm i choroby nerwowe. Uważano też, że wspomaga pamięć i libido (również w Indiach imbir był uznanym afrodyzjakiem)."
Imbir jest rośliną znaną ze swoich właściwości leczniczych, o działaniu przeciwzapalnym i antybakteryjnym, stosuje się go najczęściej na... nasilone mdłości (zwłaszcza u ciężarnych kobiet), a także przeziębienia i różne infekcje. Imbir i jego właściwości nadal jest przedmiotem badań naukowych i tematem prac z zakresu medycyny i zdrowia.
Autorka podaje wiele przykładów na jakie dolegliwości można stosować korzeń imbiru, pomaga on na przykład w zespole metabolicznym, nadciśnieniu, miażdżycy i zaburzeniach lipidowych czy cukrzycy typu 2.
"W ostatnim czasie w medycynie następuje pewnego rodzaju powolny zwrot w kierunku szerszego wykorzystywania leków ziołowych, wcześniej postrzeganych jako mniej skuteczne, bardziej nieprzewidywalne lub kojarzonych głównie z medycyną alternatywną."
Częścią jadalną imbiru jest kłącze, które wyglądem przypomina rozgałęziony korzeń. Jest on żółty i soczysty w środku, na zewnątrz jednak pokryty jest jasną suchą skórką. W smaku imbir jest lekko orzeźwiający, słodko-cytrusowy, lecz zarazem bardzo pikantny.
Lubię poznawać różne rośliny, które mogą mieć wpływ na nasze zdrowie, zwłaszcza od chwili, gdy teraz sama zmagam się z podstępnymi choróbskami.
Polecam, bo warto korzystać z dobroci natury.
Dziękuję za możliwość poznania uzdrawiającej mocy imbiru Pani Edycie z Wydawnictwa RM.
Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2024-09-29
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN:
Liczba stron: 128
Język oryginału: polski
Dodał/a opinię:
Myszka77
Sproszkowane kłącze kurkumy powszechnie stosuje się jako przyprawę. Ale jest ona ceniona nie tylko ze względu na walory smakowe, zawarta w niej kurkumina...
„Normalne, typowe, codzienne jedzenie nie jest gorsze od wege bowls, wykwintnych dań z dziwnie brzmiącymi składnikami i drogich koktajli z superfoods...
Jadalną częścią imbiru jest kłącze, czyli podziemna łodyga. Imbir wyglądem przypomina rozgałęziony korzeń. Jest żółty i soczysty w środku, a na zewnątrz pokryty suchą beżową skórką. Jego smak można określić jako słodko-orzeźwiający, lekko cytrusowy, a zarazem bardzo pikantny.
Więcej