„Inna panna Bridgerton” autorstwa Julii Quinn to powieść, która zabiera nas w podróż pełną przygód i rodzącej się namiętności. Opowiada nam historię Poppy Bridgerton, młodej kobiety, która pragnie czegoś więcej niż tylko standardowego życia, jakie przewiduje dla niej społeczeństwo. Niezależna i ciekawa świata, Poppy szuka partnera, który dorówna jej intelektem i pasjami, jednak do tej pory żaden z londyńskich kawalerów nie spełnił jej oczekiwań.
Pewnego razu podczas wizyty u przyjaciółki na wybrzeżu Dorset, Poppy przypadkowo natrafia na jaskinię przemytników, co staje się punktem zwrotnym w jej życiu. Nieświadoma zagrożenia, jakie niesie za sobą jej odkrycie, zostaje porwana przez dwóch piratów i zabrana na pokład statku, którego kapitanem jest Andrew James Rokesby. Andrew to mężczyzna o reputacji nieco lekkomyślnego awanturnika, który prowadzi podwójne życie – jako korsarz na usługach brytyjskiego rządu często zajmuje się przewozem tajnych dokumentów i towarów. Odkrycie Poppy na swoim statku wywołuje w nim zaskoczenie i zmusza do podjęcia trudnych decyzji.
Początkowo relacja między Poppy a Andrew pełna jest napięć i sprzeczności – ona jest oburzona porwaniem, a on nie wie, jak poradzić sobie z nieoczekiwanym „ładunkiem” na swoim statku. Jednak z czasem ich konflikt przeradza się w uczucie, które nie jest pozbawione przeszkód. Oboje przecież skrywają tajemnice, które mogą zagrozić ich rodzącej się miłości. Poppy, wciąż zaskakująca swoją odwagą i niezależnością, zaczyna dostrzegać w Andrew coś więcej niż tylko bezwzględnego korsarza. On z kolei odkrywa w niej partnerkę, która nie tylko dorównuje mu mądrością, ale także jest w stanie wywołać w nim uczucia, o które siebie wcześniej nie podejrzewał.
Akcja książki rozgrywa się w dużej mierze na pełnym morzu, co dodaje fabule dodatkowego wymiaru – jest pełna niebezpieczeństw, niespodziewanych zwrotów akcji, ale także romantycznego napięcia i morskiego klimatu. Julia Quinn mistrzowsko prowadzi nas przez tę opowieść, łącząc historyczne realia z dynamiczną fabułą i rozwijającą się relacją między głównymi bohaterami.
„Inna panna Bridgerton” to wspaniała opowieść o poszukiwaniu miłości, która nie tylko zaspokoi romantyczne pragnienia, ale także stanie się prawdziwym wyzwaniem i przygodą, jakiej Poppy zawsze pragnęła. Jej spotkanie z Andrew to dowód na to, że miłość może przyjść w najmniej oczekiwanym momencie, a to, co na początku wydaje się przypadkowym splotem wydarzeń, może okazać się przeznaczeniem.
To idealna książka dla wszystkich, którzy szukają lekkiej, ale jednocześnie pełnej emocji lektury, która przeniesie ich w odległy, fascynujący świat pełen pięknych sukien, wystawnych balów oraz morskich przygód.
Bawiła się na niej wyśmienicie i już nie mogę się doczekać kolejnej części 🔥.
Dziękuję za zaufanie i egzemplarz do recenzji od @zysk_wydawnictwo (współpraca reklamowa) 🩷.
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2024-06-04
Tytuł oryginału: The Other Miss Bridgerton
burgundowezycie
Simon Basset, książe Hastings, niechętnie uczestniczy w życiu towarzyskim najwyższych sfer Londynu. Jest obiektem westchnień wielu panien na wydaniu, choć...
Gdy skandal przekreśla marzenia, serce podpowiada właściwą drogę... Georgiana Bridgerton nie jest przeciwna małżeństwu. Po prostu myślała, że będzie...