Okładka książki - Intryga

Intryga

Jean Hanff Korelitz snuje w „Intrydze” opowieść, która angażuje zarówno jako thriller, jak i refleksja nad procesem twórczym, trudami pisarstwa, cienką granicą między inspiracją a plagiatem/kradzieżą i ogólnie nad światem literacko-wydawniczym. To historia, która z jednej strony intryguje napięciem i zwrotami akcji, z drugiej zmusza do zastanowienia się nad etycznymi dylematami, jakie mogą pojawić się w dążeniu do sukcesu.

Jacob Finch Bonner to pisarz, który po obiecującym debiucie popada w twórczy marazm. Jego próby powrotu na literacką scenę kończą się niepowodzeniem, a frustracja zmusza go do przyjęcia pracy wykładowcy kreatywnego pisania na podrzędnej uczelni. To tam poznaje Evana Parkera, studenta, który ma pewność, że jego powieść stanie się bestsellerem dzięki unikalnemu pomysłowi na fabułę. Choć Parker nie budzi sympatii Jacoba, pozostawia po sobie ślad, swoją wizję, która prześladuje pisarza jeszcze długo po ich ostatnim spotkaniu. Gdy Parker umiera, Jacob decyduje się przejąć jego koncepcję i napisać książkę, która odmieni jego życie. Powstaje „Podmiana”. Publikacja powieści przynosi bohaterowi upragnione spełnienie, międzynarodową sławę, uznanie krytyków i czytelników oraz stabilność finansową. Jednak sukces nie jest wolny od cienia przeszłości. Jacob zaczyna otrzymywać anonimowe wiadomości, które sugerują, że ktoś zna prawdę o pochodzeniu jego bestsellerowej książki. Od tego momentu narracja nabiera dynamicznego tempa, a napięcie wzrasta z każdą kolejną stroną. Korelitz zręcznie prowadzi nas przez labirynt kolejnych zagadek i niedopowiedzeń, sprawiając, że trudno oderwać się od lektury.

Na szczególną uwagę zasługuje sposób, w jaki autorka konstruuje fabułę. W książce przeplatają się różne formy narracji. Obok głównego wątku czytelnik ma okazję poznać fragmenty książki, którą Jake napisał na podstawie pomysłu Parkera. Taki zabieg narracyjny nie tylko dodaje dynamiki, ale także wprowadza elementy powieści szkatułkowej, która wzbogaca całość o dodatkową perspektywę. Wykorzystując ten literacki zabieg, autorka stawia pytania o granice inspiracji i o to, co tak naprawdę decyduje o sukcesie książki, jej treść, sposób narracji czy może osobowość autora?

Powieść ta jest także analizą świata literackiego i jego mechanizmów. Autorka z ironią prezentuje środowisko wydawnicze, presję na odniesienie sukcesu oraz wpływ rynku na kreowanie literackich hitów. Postać Jacoba Bonnera odzwierciedla wewnętrzne konflikty człowieka, który staje przed wyborem między moralnością a możliwością osiągnięcia swoich marzeń. Z jednej strony Jake wzbudza współczucie jako artysta, który nie potrafi odnaleźć swojej drogi, z drugiej, jego decyzje i brak skrupułów z czasem odsłaniają jego ciemniejszą stronę. Prawdę mówiąc przez całą książkę miałam mieszane odczucia w stosunku do tego bohatera. Pod koniec mu kibicowałam, szczególnie w finałowej scenie, ale nie lubiłam go w momentach, kiedy uparcie twierdził, że on nie ukradł fabuły powieści i na początku, kiedy robił wszystko z zerowym zapałem, bo mu się życie nie układa, bo on był chciał czegoś innego, ale nie jest na tyle dobry itp., klasyczne użalanie się nad sobą.

Korelitz wplata w powieść liczne nawiązania literackie, które wzbogacają narrację i podkreślają erudycję bohaterów. Takie podejście do narracji sprawia, że powieść jest nie tylko fascynującym thrillerem, ale również gratką dla każdego, kto ceni sobie literackie smaczki. Zakończenie powieści jest mistrzowskim zwieńczeniem historii. I piszę to, mimo że domyśliłam się sporo przed czasem, kto stoi za pogróżkami (za dużo było podpowiedzi) i jaki „Podmiana” ma z tym wszystkim związek. I tak nie spodziewałam się, że finał (chodzi mi o konkretną scenę) będzie taki. Korelitz przez całą powieść buduje napięcie i prowadzi nas przez szereg niespodziewanych wydarzeń, by na końcu zaskoczyć finałem, który pozostawia wrażenie jeszcze długo po zamknięciu książki (śniła mi się, a to już coś znaczy).

„Intryga” to powieść, która porusza zarówno tematykę literacką, jak i uniwersalne problemy ludzkich słabości. To nie tylko pasjonująca lektura, ale także ważny głos w dyskusji o tym, co decyduje o wartości literatury i jak daleko można się posunąć, by osiągnąć sukces (co pod pewnymi względami przypominało mi „Yellowface” Kuang). Polecam!

Informacje dodatkowe o Intryga:

Kup książkę Intryga

Od nowa
Jean Hanff Korelitz0
Okładka ksiązki - Od nowa

Grace jest znaną psychoterapeutką – mistrzynią w przewidywaniu obrotu spraw, żoną szanowanego onkologa dziecięcego i matką nastolatka w elitarnej...