Weźmy głęboki oddech, oczyśćmy umysł..otwórzmy książkę.
Inżynier Dusz - tytuł mistyczny, tajemniczy, niewiele mówiący nam o treści książki. I bardzo dobrze, ponieważ jest to Dzieło nieznoszące domysłów. Przekonałam się o tym od pierwszych zdań, w których główny bohater wprowadzał mnie w zawiły świat swojej opowieści. Język wymaga od Czytelnika skupienia i uwagi, nie należy do prostych i lekkich i na to należy brać dużą poprawkę. Początkowo czułam się zażenowana, że nie rozumiem niektórych fragmentów, przestawionej chronologii czy nagłych skoków akcji. Jednak wraz z zagłębianiem się w treść książki wzrasta nasza świadomość - coś, co główny bohater dozuje nam bardzo oszczędnie, bawiąc się z nami i z naszą pewnością, której pod żadnym pozorem nie możemy mieć. Było wiele sytuacji, w których przekartkowywałam książkę o kilka stron wstecz by po raz kolejny zawiesić wzrok na niezrozumiałym poprzednio fragmencie. W toku wydarzeń cała układanka staje się nagle jasna a idea wyzierająca z dziwnej formy przyspiesza bicie serca. To nie jest książka na jeden raz. W tym momencie czytam ją po raz drugi i zdania, które początkowo nie wywierały na mnie żadnego wrażenia jeżą mi włos na głowie, powodują, że coraz lepiej rozumiem Niclasa i jego poczynania. Czy wszystko jest czaro białe? Nie wiem. Czy on jest psychopatą? Nie mogę tego stwierdzić. Przez cały czas zajmuję zarezerwowane dla siebie miejsce w opowieści i obserwuję uważnie wszystkie poczynania. Główny bohater zaprasza nas od pierwszych słów do zawiłego tańca a to, czy będziemy potrafili stawiać kroki zależy tylko od nas.
Polecam osobom, które szukają czegoś niecodziennego zarówno pod względem formy jak i treści, która wymaga ale i zaskakuje. "Inżynier Dusz" wynagradza cierpliwość i skupienie kawałkiem naprawdę dobrej literatury.
Osobom szukającym książki "do poduszki" niestety nie polecam, bo jak już wspominałam, jest to pozycja wymagająca dużego skupienia.
Informacje dodatkowe o Inżynier dusz:
Wydawnictwo: Novae Res