Okładka książki - Islamskie fatum

Islamskie fatum

Tom 1 cyklu Kulisy zakazanych związków

"Islamskie fatum" to pierwsza część serii "Kulisy zakazanych związków" Igora Kaczmarczyka.
Autor pracował jako tłumacz arabskiego w Libii. Pełnił też funkcję konsula RP oraz radcy politycznego i ekonomicznego w polskich placówkach w Trypolisie, Rijadzie i Dżakarcie.
Powieść "Islamskie fatum" jest oparta na osobistych przeżyciach autora. Jednak intrygi i powiązane z nimi postaci są fikcyjne. Tworząc fabułę Igor Kaczmarczyk chciał przede wszystkim zafascynować i uwieść czytelnika. Zdecydowanie to mu się udało.
Głównym wątkiem powieści jest zakazana afgańsko-polska miłość. Włodek jest polskim żołnierzem. W 2001 roku wyjechał na misję do Afganistanu. Tam poznał piękną Faridę. Pomimo sprzeciwu ojca ukochanej para zdecydowała się
na chrześcijańsko-muzułmański związek. W najśmielszych snach nie przypuszczali jednak, jakie przyjdzie im ponieść konsekwencje tego roku.
Dzieje związku Polaka i Afganki intrygują. Nadają tempa akcji. Powieść czyta się niczym sensację.
"Islamskie fatum" to jednak nie tylko historia polsko-afgańskiej miłości. Przyjacielem tej pary jest Polak będący konsulem w Libii. To dzięki niemu poznajemy
codzienne życie polskiej ambasady. Jej ciemne i jasne strony. Nasze wyobrażenia o raju na dyplomatycznych placówkach świata legnie w gruzach. Książkę "Islamskie fatum" Igora Kaczmarczyka czyta się z zapartym tchem. GORĄCO POLECAM!

Informacje dodatkowe o Islamskie fatum:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2022-08-23
Język oryginału: Polski
Dodał/a opinię: Anna Pruska

Zobacz opinie o książce Islamskie fatum

Kup książkę Islamskie fatum

We władzy szejka
Igor Kaczmarczyk0
Okładka ksiązki - We władzy szejka

Polski konsul Tomek trafia do pogrążonego w chaosie muzułmańskiego Jemenu, gdzie szerzy się rebelia, a Al-Kaida znajduje bezpieczną przystań. Ma z ogarniętego...

Zabójcze piaski
Igor Kaczmarczyk0
Okładka ksiązki - Zabójcze piaski

Kolejna odsłona serii ,,Kulisy zakazanych związków". Akcja toczy się w stojącej u progu wielkich zmian Arabii Saudyjskiej, gdzie autor pracował pięć...