Kolejna odsłona serii ,,Kulisy zakazanych związków".
Akcja toczy się w stojącej u progu wielkich zmian Arabii Saudyjskiej, gdzie autor pracował pięć lat.
Konsul Tomek przenika do sekretnego świata saudyjskich elit. Jest świadkiem tego, jak za wysokimi murami rezydencji i pałaców zabawiają się książęta kraju, w którym funkcjonuje najbardziej restrykcyjny odłam islamu. Frywolne party, orgie, alkohol lejący się strumieniami, Saudyjki z wyższych sfer bez abai, uprawiające przygodny seks. Również Tomek wdaje się w gorący romans z saudyjską księżniczką. Czy nie poniesie konsekwencji?
W tle rozgrywa się dramatyczna i zaskakująca akcja poszukiwania zaginionego na pustyni Rub al-Chali polskiego piechura.
Piękne kobiety, gotowi na wszystko książęta i krwawy przewrót pałacowy, który zmieni rozkład sił.
Porywająca opowieść o Polkach i Polakach, którzy - poza dyplomatycznymi gabinetami -poznają prawdę o świecie blichtru i ornamentu.
Mam nadzieję, że ,,Zabójcze pisaki" okażą się pasjonującą, niezwykłą opowieścią, która przybliży odległy, ale arcyciekawy orientalny świat. Dzięki barwnym postaciom i dynamicznej fabule odkryjecie znane nielicznym codzienne troski i zmagania saudyjskiego społeczeństwa, tak odmiennego religijnie i kulturowo od naszego. Życzę emocjonującej lektury.
Autor
Igor Kaczmarczyk - absolwent arabistyki na UJ oraz stosunków międzynarodowych i współczesnej dyplomacji na UW. Pracował jako tłumacz języka arabskiego w firmach eksportowych w Libii, a następnie w polskich placówkach dyplomatycznych w Trypolisie, Rijadzie i Dżakarcie w funkcji konsula RP oraz radcy politycznego i radcy ekonomicznego. Długoletni zastępca szefów placówek. Mieszkał ponad dwadzieścia pięć lat w krajach muzułmańskich, w tym w Libii i Arabii Saudyjskiej, a następnie w Indonezji. W 2018 roku zakończył dyplomatyczną karierę i wrócił do Polski.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-08-21
Igor Kaczmarczyk, arabista i były dyplomata, zabiera nas do świata, o którym zwykle się nie mówi – za mury saudyjskich pałaców. Tu przepych miesza się z intrygami, a surowe zasady islamu kryją się za fasadą pełną alkoholu, romansów i zakazanych przyjemności.
W centrum wydarzeń stoi konsul Tomek, który odkrywa sekrety dworu, oraz samotny piechur mierzący się ze śmiercionośną pustynią Rub al-Chali. Oba wątki splatają się w opowieść o odwadze, granicach ludzkiej wytrzymałości i cienkiej linii między luksusem a upadkiem.
To powieść, która wciąga intensywnymi emocjami, nasycona zapachem przypraw, dusznym powietrzem Bliskiego Wschodu i dramatami, które mogłyby wydarzyć się naprawdę.
"Zabójcze piaski" to powieść idealna dla fanów powieści sensacyjnych z nutą reportażu i politycznego tła.
" [...] Kto ma pszczoły, ten ma miód, a kto pracuje w ambasadzie, to ma smród! [...]
"Zabójcze piaski" Igora Kaczmarczyka, to czwarty tom serii "Kulisy zakazanych związków". Moim zdaniem jest to najlepsza część. Tutaj znalazłam tyle ciekawych emocji, doświadczyłam sytuacji, w których nigdy nie chciałabym się znaleźć i dowiedziałam się o paru sprawach, które mną mocno wstrząsnęły. Jednym zdaniem -- czytając "Zabójcze piaski" przeżyłam niezapomniane chwile. Dobrze, że to tylko jest powieść. Tylko szkoda, że podobne wydarzenia mają miejsce w Arabii Saudyjskiej.
Konsul Tomek będzie miał ręce pełne roboty. Jak to zwykle w jego przypadku bywa. Przyjdzie mu się zmierzyć, z czymś, co go może przerosnąć. Będzie między innymi poszukiwał pewnego Polaka, który chciał się zmierzyć z pustynią Rub al-Chali.
Byłam świadkiem przewrotu w pałacu. Kto tak naprawdę stanie się księciem koronnym? Kto pod kim dołki kopie?
Oprócz konsula Tomka moją uwagę przykuła pewna dziewczyna, która za wszelką cenę chce być prawdziwą sobą. Podziwiałam ją j bardzo się o nią bałam. Miała surowego, a wręcz chciwego i zachłannego staroświeckiego ojca. Z jego strony można się było wszystkiego spodziewać.
Kolejną postacią jest pewien książę, który moim zdaniem urodził się w nieodpowiednim kraju. Był zbyt delikatny. Czy wygra walkę z surowym systemem Arabii Saudyjskiej?
Cieszę się, że Igor Kaczmarczyk w swojej najnowszej powieści przedstawił te dwie tajemnicze dla was postacie. Udowodnił tym, że w tamtym świecie istnieją ludzie, którzy marzą o zmianie systemu. Niektóre osoby pragną wyjść z własnego cienia. Mają dosyć udawania. Czy kiedykolwiek będzie to możliwe w Arabii Saudyjskiej?
Następnym problemem jest zachowanie za granicą niektórych Polek i Polaków. Poznacie tutaj takie osoby, które totalnie was zawiodą. Czy każdy człowiek zasługuje na wybaczenie i szacunek?
Znajdziecie tutaj również mnóstwo zaskakujących sytuacji, które sami odkryjecie.
Jeżeli lubicie klimat Arabii Saudyjskiej i jesteście ciekawi, jak od środka wygląda praca między innymi konsula i ambasadora, a także interesujecie się ich życiem poza pracą, to śmiało sięgnijcie po serię "Kulisy zakazanych związków". Czwartą część można czytać bez znajomości pozostałych trzech tomów, jednak ja, zachęcam was do sięgnięcia najpierw po: "Islamskie fatum", "We władzy szejka", "Sultan, moja miłość", a dopiero później po "Zabójcze piaski".
Czy zgadzacie się z tym cytatem:
" [...] Baby mają milczeć w pokorze i być do naszej dyspozycji w sypialni. [...]"?
Ja absolutnie nie. Każda kobieta ma prawo do wrażania siebie i do wypowiadania się, a do dyspozycji w sypialni powinien być mąż ;) .
Jestem zadowolona z tego, że mogłam poznać całą tę serię. Dzięki niej mogłam wejść za kulisy i zobaczyć, jak wygląda życie wśród elit.
Z tej historii morał taki, wyjeżdżając do obcego kraju, upewnijcie się, że znacie wszystkie prawa i zasady tam panujące.
Ps.
Mam cichą nadzieję, że konsul Tomek nie powiedział jeszcze ostatniego słowa i czynnie zacznie walczyć, między innymi o prawa saudyjskich kobiet.
Konsul Tomek oczekuje na nowego ambasadora, który wkrótce przybędzie wraz z małżonką i obejmie swoje stanowisko w Arabi Saudyjskiej. Kraj stoi u progu zmian we władzach, a co za tym idzie czeka go wiele reform, na które być może nie jest gotowy. Dla świata ortodoksyjni Arabowie, w rzeczywistości mają do ukrycia więcej niż nam się wydaje...
Lubię czytać powieści, których akcja toczy się na Bliskim Wschodzie, zwłaszcza jeśli w jakimś stopniu opowiada historie znane z czyjegoś doświadczenia.
Konsul Tomek, którego postać przewija się przez całą serię Kulis zakazanych związków, - można je czytać oddzielnie - nie jedno już widział. Niewiele rzeczy jest go w stanie zaskoczyć. Obserwuje jak kraj na wskroś muzułmański tapla się w błocie hipokryzji i obłudy. Chęć posiadania, czerpania z życia pełną garścią bez względu na konsekwencje i ogromne pragnienie władzy... To co dzieje się za ścianami wielkich posiadłości nie mieści się w głowie zwyczajnemu Kowalskiemu.
Fabuła pełna intryg, odbierająca kierunek jakiego czytelnik się nie spodziewa, dynamiczna i wielowątkowa. Wciągająca i czytająca się w oka mgnieniu. Jeśli tylko tematy orientalne są dla Was ciekawe to z pewnością spodoba się Wam ta lektura.
Masz okazję zajrzeć za mury, których strzegą najbardziej wpływowi ludzie na świecie - zrobisz to?
Ja nie zastanawiałabym się ani chwili. Ale po lekturze ,,Zabójczych piasków" wiem, że taki świat kusi i fascynuje, a jednocześnie potrafi wciągnąć w niebezpieczną grę, z której trudno się wyplątać.
Tym razem razem z konsulem Tomkiem trafiamy do Arabii Saudyjskiej - kraju na progu rewolucyjnych zmian, ale nadal skrytego za fasadą tradycji i ścisłych reguł. Autor prowadzi nas w sam środek życia tamtejszych elit, gdzie przepych miesza się z rozpustą, a każdy gest może stać się początkiem skandalu. Prywatne przyjęcia, alkohol lejący się strumieniami, Saudyjki bez abai, namiętne romanse - to rzeczywistość, o której zwykły śmiertelnik nawet nie śni. Tylko że w tej bajce o złotych pałacach nie ma happy endów.
W tle rozgrywa się historia, która chwyta za gardło - samotna wyprawa polskiego piechura w głąb pustyni Rub al-Chali. Burze piaskowe, upał, milczący GPS... To nie jest podróż w poszukiwaniu przygody, ale walka z naturą, z własnymi słabościami i z czasem, który nieubłaganie ucieka.
,,Zabójcze piaski" to też opowieść o władzy, która korumpuje do szpiku kości. Walka o tron wśród saudyjskich książąt jest bezlitosna - tu sojusze zmieniają się szybciej niż powiew pustynnego wiatru, a zdrada czai się nawet wśród najbliższych. Nie brakuje też trudnych, a momentami wręcz szokujących wątków obyczajowych - od ukrywanej orientacji po wykorzystywanie miłości jako narzędzia do zdobycia pozycji.
Autor pisze tak, że czujemy piasek pod stopami, słyszymy szelest zasłon w królewskich komnatach i zapach przypraw unoszący się nad stołem w ambasadzie. Sceny są tak plastyczne, że ma się wrażenie, iż uczestniczymy w tym wszystkim osobiście. A przy tym każda postać - nawet epizodyczna - jest świetnie wykreowana i wnosi do fabuły coś istotnego.
Trzeba także zaznaczyć, że książka ta jest pełna kontrastów: z jednej strony olśniewa bogactwem, z drugiej pokazuje mroczną cenę luksusu. Namiętność miesza się tu z polityczną intrygą, a prawda z grą pozorów. I choć momentami byłam wstrząśnięta, nie mogłam się oderwać.
Ocena 9/10 - bo to nie tylko powieść sensacyjna, ale też spojrzenie na świat, do którego niewielu ma dostęp. I ostrzeżenie, że za każdym blichtrem kryje się cień.
Konsul Tomek przybywa do polskiej placówki dyplomatycznej w Omanie i z miejsca zostaje wplątany w sieć intryg i tajemniczych wydarzeń. Romanse, zazdrość...
Polski konsul Tomek trafia do pogrążonego w chaosie muzułmańskiego Jemenu, gdzie szerzy się rebelia, a Al-Kaida znajduje bezpieczną przystań. Ma z ogarniętego...
Przeczytane:2025-08-18, Ocena: 6, Przeczytałam,
🧡„Zabójcze piaski” to historia,która porywa od pierwszych stron.Dzięki znakomicie poprowadzonej fabule oraz konsulowi Tomkowi widzimy jak bezwzględny i brutalny jest świat wielkich pieniędzy i dążenia do władzy.Nie liczy się sumienie,tylko chęć wejścia na najwyższy stopień władzy.To okupione jest intrygami,zachłannością a nawet zbrodniami w zaciszu wielkich pałacy bądź miejsc niedostępnych dla innych.
🧡Bardzo poruszyły mnie zachowanie kobiet(w tym Polek),które grają miłość do mężczyzn,by osiągnąć wysoki status społeczny.Zdobywają to swoim ciałem i bezwzględnością,nie patrząc na uczucia innych.
🧡Ciekawym wątkiem jest samotna wyprawa polskiego piechura w głąb pustyni.Jego akcja poszukiwawcza i rosnące z tym problemy pokazują prawdziwość zdarzeń,a późniejsze przedstawienie w mediach.Często prawda mija się rzeczywistością i to jest okrutne!
🧡„Zabójcze piaski” to emocjonująca opowieść przybliżający orientalny świat i szokująca prawdę wewnątrz pałaców.Skrywana orientacja seksu@łba niesie ze sobą konsekwencje,które doprowadzają do nieuchronnego upadku.
🧡Autor przedstawił w bardzo realistyczny sposób realia saudyjskiego społeczeństwa oraz szybkich zmian,niekoniecznie według prawa.
🧡Czytajcie-będziecie zachwyceni książką.