"Jak Bóg pomyślał Kościół" to książka wyjątkowa – nie tylko ze względu na osobę autora, którym jest kardynał Grzegorz Ryś, ale przede wszystkim ze względu na jej głęboko formacyjny i inspirujący charakter. To nie jest publikacja teologiczna w klasycznym sensie – to przemyślana, przystępna i poruszająca opowieść o tym, czym Kościół był w zamyśle Boga i czym może stać się dzisiaj, jeśli tylko na nowo wsłuchamy się w Boże pragnienia.
Kardynał Ryś prowadzi nas przez trzy potężne obrazy Kościoła: Miasta zstępującego z nieba, Rodziny tworzącej nowe więzy krwi oraz Oblubienicy Baranka. Te biblijne metafory – głęboko zakorzenione w tradycji i Piśmie Świętym – stają się w jego interpretacji żywymi przestrzeniami duchowego doświadczenia. Nie są to tylko idee, ale zaproszenia do konkretnego stylu życia i wspólnoty. Ryś nie moralizuje, nie oskarża, nie ucieka w teologiczną abstrakcję – zamiast tego mówi językiem prostym, jasnym, pełnym pasji i osobistego zaangażowania.
Dużą wartością tej książki jest realizm, z jakim autor traktuje Kościół. Nie ukrywa jego słabości, grzechów, ran – i nie próbuje ich wybielać. Ryś zdaje sobie sprawę, że dziś wielu ludzi traci zaufanie do instytucji Kościoła, że czują się w niej obco, zranieni, zawiedzeni. Ale właśnie w takim momencie zachęca, by spojrzeć głębiej – odkryć duchowe DNA Kościoła, które nie przestało istnieć mimo ludzkiej ułomności. W tym sensie książka nie jest tylko refleksją, ale wezwaniem do duchowej odpowiedzialności i odbudowy wspólnoty, jaką Kościół powinien być.
Autor pokazuje, że Kościół to nie budynek, nie struktura, nie hierarchia – lecz wspólnota ludzi wolnych, równych sobie, złączonych więzami miłości. Kościół jako Rodzina i Oblubienica to obraz bardzo osobisty, bliski, wręcz czuły. Ryś mówi o Kościele z miłością, ale też z troską. Jego słowa mogą obudzić nadzieję, że można i warto budować Kościół od nowa – nie reformując jedynie struktury, ale zmieniając nasze relacje, nasze serca, nasze nastawienie.
To lektura, która może przemówić do wielu – nie tylko do duchownych czy zaangażowanych katolików, ale również do osób poszukujących, wątpiących, zmęczonych. Ryś ma niezwykły dar – potrafi mówić o trudnych sprawach bez patosu, a jednocześnie z głęboką wiarą i przekonaniem.
Podsumowując, "Jak Bóg pomyślał Kościół" to książka odważna i potrzebna. Nie daje gotowych rozwiązań, ale zachęca do patrzenia oczami Boga – z miłością, nadzieją i odpowiedzialnością. To modlitewna, duchowa i bardzo osobista medytacja nad tym, czym jest Kościół – i kim my w nim jesteśmy. Lektura obowiązkowa dla każdego, kto chce nie tylko rozumieć Kościół, ale go współtworzyć – według Bożego zamysłu.
Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2023-09-13
Kategoria: Duchowość, religia
Beata Zielonka
Za życia rzadko uważani za świętych. Zazwyczaj nie pasowali do kanonu. Radykalni, nieprzewidywalni, nie wiadomo było, co o nich myśleć. Arcyludzcy w swoich...
Pan stworzył nas wolnymi - i dzięki temu zdolnymi do miłości Cudowność działania Boga w naszym życiu nie polega ,,jedynie" na tym, że czyni nas On wolnymi...