Okładka książki - Jak mam Cię uratować?

Jak mam Cię uratować?

"-Synku, jak mam Cię uratować? - powtarzałam przez łzy."

Dramatyczna walka z uzależnieniem to coś, do czego nie da się przygotować. Zwłaszcza, jak dotyczy kogoś, na kim najbardziej nam zależy...

Magda wraz z synem mieszka w Anglii, gdzie wiodą spokojne życie. Po niełatwym starcie ich sytuacja w końcu się stabilizuje i wydawać by się mogło, że nic nie zmąci ich szczęścia. Niestety los bywa przewrotny.
Gdy pewnego dnia kobieta odkrywa, że Bartek pali zioło, nie jest w stanie w to uwierzyć. Jest zdruzgotana faktem iż jej syn, który do tej pory zarzekał się, że nie da się na to namówić, sięgnął po narkotyki.
Jak się okazuje, nigdy niczego nie możemy być pewni...

Według AI uzależnienie to przewlekła choroba objawiająca się silną, przymusową potrzebą zażywania jakiejś substancji lub wykonywania określonych czynności. Możemy być uzależnieni od alkoholu czy narkotyków, a nawet od internetu bądź zakupów. Bartkowi przyszło się zmagać z uzależnieniem od narkotyków. Niestety temat ten nie jest mi obcy, choć z narkotykami nigdy nie miałam większej styczności, to kwestia uzależnienia jest mi znana. Miałam wątpliwą przyjemność widzieć, co dzieje się z człowiekiem na głodzie alkoholowym, przez co sceny opisywane przez autorkę powieści "Jak mam Cię uratować" nie są mi obce.

Jestem pełna podziwu dla głównej bohaterki za determinację, jaką się wykazała. Widać było jak wiele kosztuje ją podjęta decyzja, jak trwoży myśl o możliwych konsekwencjach. Mimo wielu wątpliwości udało się jej w niej wytrwać, dzięki czemu dała sobie i swojemu synowi szansę na szczęśliwe życie. Historia Magdy tym bardziej chwyta za serce, że jest to autentyczna opowieść autorki o losach jej i jej syna. Zdaje się, że w tej historii wszystko jest prawdziwe, nawet imiona głównych bohaterów. Magdalena Benadda obnaża siebie i całą prawdę o swoim życiu.

Ta książka to wspaniałe świadectwo matki walczącej o swoje dziecko, tak bardzo potrzebne innym kobietom. Wiele z nas zmaga się z podobnymi problemami i właśnie dzięki takim książkom jesteśmy w stanie odnaleźć w sobie siłę do walki. W takiej sytuacji nic nie jest proste, a każda podjęta decyzja wzbudza szereg wątpliwości. Warto jednak pamiętać, że są rzeczy ważne i ważniejsze. Czasem lepiej poświęcić własny komfort psychiczny, relacje z bliskimi, celem uratowania komuś życia.

Uzależnienie to nie przelewki.
Przyznam, że mocno zdziwiło mnie podejście do tej kwestii Anglików, którzy w ogóle nie zdawali sobie sprawy z rangi problemu. Palenie trawy traktują jako wybryk młodzieńczy, z którego się wyrasta. Nie potrafią odróżnić okazjonalnego sięgania po tego typu używki od choroby. A może nie chcą? Może będąc bezradni wobec problemu wolą go nie dostrzegać? Trudno ocenić.

"Jak mam Cię uratować" to wyjątkowa historia, którą napisało życie, ku przestrodze wielu z nas. Warto się z nią zapoznać, by zrozumieć, że czasem nie ma dobrego wyjścia, trzeba po prostu reagować.

Moja ocena 8/10.

Informacje dodatkowe o Jak mam Cię uratować?:

Data wydania: 2024-11-03
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Dodał/a opinię: Katarzyna Jabłońska

Tagi: Literatura faktu Biografie i literatura faktu

Zobacz opinie o książce Jak mam Cię uratować?

Kup książkę Jak mam Cię uratować?

Opad
Opad