Instagram: @violet.and.dog
W naszej rodzinie tradycją już stało się wyczekiwanie kolejnych książeczek od @czytamtotamto . Moje siostrzenice wprost za nimi przepadają. Każda z nich to majstersztyk pracy autora i ilustratora efektem czego jest książka, którą z dumą można zaprezentować na półce. Jednak zanim tam trafi, warto by spełniła swoją najważniejszą misję, czyli dała naszym pociechom (i nam ich opiekunom) radość, wiedzę i możliwość poznania świata. „Jak jedzą zwierzęta” i „Jak śpią zwierzęta” to najnowsze propozycje od Octavio Pintosa – znanego w Argentynie dziennikarza, pasjonata podróży i jak się okazuje także znakomitego pisarza. Pozwólcie więc, że opowiem o nich w jednym poście, bo pominąć którąkolwiek z nich byłoby dużym błędem.
Jeśli ciekawi was, z jaką prędkością potrafi przemieszczać się koliber (głodny koliber), a także jakie sprytne triki stosuje delfin, aby zwabić swoje ofiary w pułapkę, to wydawnictwo @czytamtotamto ma dla was niespodziankę. Wydana w styczniu tego roku "Jak jedzą zwierzęta" odpowie na wiele waszych pytań i zrobi to w sposób niezwykle ciekawy. Poza tym, jak i czym odżywiają się komary, dowiemy się także, ile wynosi ich średnia długość życia, w jaki sposób namierzają oni swoje ofiary i dlaczego to akurat nasza krew jest dla nich tak smakowitym kąskiem. Poznamy fascynujące ciekawostki z życia uroczego misia koala, krwiożerczej piranii czy grubiutkiej pandy. Zapewniam was, że niektóre mocno was zdziwią.
Czy zastanawialiście się kiedyś, w jaki sposób zwierzęta wodne zapadają w sen? Czy wychodzą wtedy na ląd, czy może zasypiają podczas pływania? A wiecie może, które z nich długością życia dorównuje człowiekowi, a podczas snu jedno oko ma otwarte i czujne niczym najczulszy monitoring? Ja już to wiem i wy również możecie się tego dowiedzieć. Wystarczy sięgnąć po styczniową premierę od @czytamtotamto . "Jak śpią zwierzęta" to 48 stronicowa opowieść o fascynującym świecie zwierząt, ich zwyczajach, trybie życia i takiej chciałoby się powiedzieć szarej codzienności.
Książki dedykowane są dzieciakom w wieku od 6 lat, ale myślę, że również osobom dorosłym przypadną one do gustu. Oba tytuły są bogato ilustrowane, twarda oprawa i gruby papier to ich największe atuty wizualne. Treść przedstawiona jest w sposób angażujący wszystkie zmysły i zachęcająca do dalszego aktywnego zgłębiania wiedzy. Jestem pewna, że po lekturze tych książek zapragniecie podążyć śladem zwierzątek tu przedstawionych, może nawet skusicie się na pełną przygód wyprawę safari.
Za możliwość przeczytania i zrecenzowania książek dziękuję @czytamtotamto
Wydawnictwo: ToTamto
Data wydania: 2024-01-24
Tytuł oryginału: Dormilones
violetanddog
Co jedzą zwierzęta? Jak często spożywają posiłki? Ile pożywienia potrzebują? Jakie techniki polowań stosują? Każda żyjąca istota musi jeść. Jedzenie zapewnia...