Okładka książki - Jak śpią zwierzęta

Jak śpią zwierzęta

Jak śpią zwierzęta" Octavio Pintos, Martin Iannuzzi
Współpraca z @wydawnictwoczarnaowca @totamto

Zastanawialiście się kiedyś jak śpią zwierzęta?

A może zadaliście sobie pytanie czy istnieją gatunki, które tego snu nie po prostu nie potrzebują?

Na te i inne pytania jasną, klarowną odpowiedź otrzymamy od niezwykle zadziwiającej pozycji od wydawnictwa @totamto "

~ "Jak jędza zwierzęta" autorstwa Octavio Pintos i Martina Iannuzzi pod patronatem uwaga - ZOO Wrocławskiego. To niecodzienna, wydana w twardej oprawie z przepięknymi ilustracjami, historia, która wraz z szczegółowymi opisami, będzie dla nas intrygującym i niezwykle ciekawym kompendium wiedzy dla dzieci, jak i dorosłych.

Jest to tak naprawdę przyjemna dla oka treści, połączona z kolorowymi ilustracjami która dostarczy nam emocjonującej dawki wiedzy, która zaspokoi ciekawość - małego odkrywcy.

~ I tak wraz z naszymi pociechami wnikamy do "magicznego świata zwierząt". Aby dowiedzieć się, a tym samym lepiej zrozumieć iż różne gatunki zwierząt, regenerują się inaczej niż my - ludzie.
Więc na przykładzie: ośmiornicy, pszczół, mrówek, rekinów, koników morskich, rzekotek (żab) motyli, flamingów, krokodyli, nietoperzy, tukanów, jeżyków, leniwców, goryli, żyraf, kaszalotów, niedźwiedzi, słoni, lwów, kangurów dowiemy się, że sen zależny jest od wielu czynników a samo spanie to czas kiedy wyłączają się zmysły i aktywności fizyczna.
~ Dlatego np. : u ssaków można wyróżnić trzy rodzaje snu, same drapieżniki śpią dłużej niż zwierzęta roślinożercze, natomiast duże zwierzęta śpią krócej, gdyż więcej czasu poświęcają na samo jedzenie.
~To wszystko wraz z intrygującymi wystawkami ma temat snu, krótkimi notkami o samym rozmnażaniu, długością życia, proporcjach ciała, odżywianiem, nazwą naukową, występowaniem w środowisku i sama klasyfikacją organizmów, stworzyło imponujący zbiór ciekawych informacji który angażuje wszystkie zmysły do aktywnego zgłębiania wiedzy. Wiedzy, którą można wykorzystać na zajęciach w szkole.
Czy widzieliście np. że:
-mrówki to wielkie śpiochy które ucinają sobie 250 drzemek w ciągu doby
- rekiny śpią zawsze z otwartymi oczami i pozostają w ciągłym ruchu.
- motyle śpią zwisając głową w dół.
- krokodyle śpią z jednym otwartym okiem, 17 godzin na dobę
- tukany podczas snu opierają dzioby na grzbiecie i przykrywają go ogonem, śpią w grupie i obsiadają sąsiadujące drzewa, zamykają oczy ale tylko na kilka
-leniwce przesypiają 20 godzin
- kaszaloty śpią w pozycji pionowej, oczu z jednym otwartym okiem by móc wypatrywać zagrożenie
- słonie, śpią leżąc na boku, albo na stojąco, oparte o drzewo
~ Razem z Gabryśkami - polecamy gdyż ogrom przekazanej nam wiedzy, przerósł nasze oczekiwania.
Książkę czytaliśmy wielokrotnie co jest najlepszym dowodem, aby móc polecać wam dalej.
Recenzja jest opinią moja jak i dziewczyn. Bo to właśnie one wyrażają najszczersze emocje!
Polecam wasza J.K

Informacje dodatkowe o Jak śpią zwierzęta:

Wydawnictwo: ToTamto
Data wydania: 2024-01-24
Tytuł oryginału: Dormilones
Dodał/a opinię: zaczytanamatka_z

Zobacz opinie o książce Jak śpią zwierzęta

Kup książkę Jak śpią zwierzęta

Jak jedzą zwierzęta
Martin Lannuzzi0
Okładka ksiązki - Jak jedzą zwierzęta

Co jedzą zwierzęta? Jak często spożywają posiłki? Ile pożywienia potrzebują? Jakie techniki polowań stosują? Każda żyjąca istota musi jeść. Jedzenie zapewnia...