Okładka książki - Jak uwolnic się od stresu

Jak uwolnic się od stresu

Poradniki to książki, które najczęściej kupuję i najczęściej zostawiam w swojej biblioteczce po przeczytaniu. Mam wrażenie, że okres pandemii to złoty czas książek na temat stresu. Czyżby był to nasz najtrudniejszy okres w życiu? Czy nasze pokolenie potrzebuje coraz większego wsparcia w poradzeniu sobie z lękiem?

Pandemia na pewno nie sprzyja spokojowi i uwalnianiu się od stresu. Jak skończy się cała epidemia to wtedy psychiatrzy, będą mieli pełne ręce roboty. Nie jest łatwo akceptować nową codzienność i myśleć pozytywnie. Czasem potrzeba niestandardowych bodźców, aby poradzić sobie z emocjami, które w nas siedzą.

Jedną z pomocnych dłoni może okazać się książka "Jak uwolnić się od stresu" Jennifer Love (jakie piękne nazwisko) i Kjell Hovik. To oni bardzo przystępnym językiem dzielą się swoją wiedzą o stresie.

Książka składa się z dwóch głównych części: Stres i metoda pięciu kroków, Metoda pięciu kroków w praktyce. To ważne, że nie tylko w teorii poznajemy stres, który wielokrotnie nas hamuje w działaniu, ale i poznajemy metodę, która w różnych sytuacjach okazuje się złotym środkiem.

O dziwo, mi bardziej podobała się część teoretyczna. Jakoś łatwiej można by ją odnieść do swojego życia. I pięć kroków włożyć w swoją codzienność. Ogólnie ta metoda mocno przypadła mi do gustu. W skrócie krok pierwszy: weź się w garść; drugi: określ obszar, nad którym masz kontrolę; trzeci: rzuć się w wir działania; czwarty: wyhamuj; piąty: czego się trzymać, z czego zrezygnować?

Część druga to przytoczone historie postaci, które w swoim życiu przechodzą różnego rodzaju kryzysy: choroby, uzależnienie, rozwód czy chroniczne zamartwianie się. W każdym z problemów wraz z autorami przechodzimy, analizując i rozpracowując trudne chwile. Myślę, że doskonale można przenieść "gotowce" do swojego życia.

Jennifer i Kjell pokazują również swoje życie w dobie Covid-19. Jak sobie z nim radzą? Czy pomimo doświadczenia również był to dla nich ciężki okres? Polecam przeczytać.

Premiera książki już 26.05. Pamiętaj, poradniki to nie książki do stania na półce, a inwestycja w nowe życie. Praktyka czyni mistrza. A swoje słabości możesz przekuć w siłę. Może właśnie ta książka pozwoli Ci zawalczyć o siebie. Powodzenia!

Informacje dodatkowe o Jak uwolnic się od stresu:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2021-05-26
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: When Crisis Strikes
Dodał/a opinię: Ksebardo

Tagi: Samodzielne rozwiązywanie problemów i rozwój osobisty bóg

Zobacz opinie o książce Jak uwolnic się od stresu

Kup książkę Jak uwolnic się od stresu