Stres… Tak naprawdę każdy z nas jest na niego narażany. Jedni radzą sobie z nim lepiej, a inni gorzej. Pewne jest, że jeżeli kompletnie nie potrafimy nad nim zapanować to nas zniszczy.
Zwłaszcza w czasie pandemii zauważyłam, że sama zaczęłam gorzej radzić sobie ze stresem i podobne odczucia miało wielu moich znajomych. Dlatego bardzo chętnie sięgnęłam po poradnik „Jak uwolnić się od stresu”.
Napisany został on przez specjalistów - psychiatrę oraz neuropsychologa, którzy wyjaśniają jak uporać się ze stresem i jego niepożądanymi skutkami. Książka napisana została przestępnym językiem, dzięki czemu trafi ona do każdego. Autorzy od samego początku próbują zbudować w czytelniku zaufanie, wykazują się szczerością oraz zainteresowaniem. Momentami można odnieść wrażenie, że jest się na terapii, która niesie za sobą ogromne ukojenie.
Książkę podzielono na dwie części - teoretyczną i praktyczną. Część teoretyczna opiera się przede wszystkim na wyjaśnieniu nam metody pięci kroków, która pomaga nam zwalczyć stres. Część praktyczna natomiast to zbiór przykładów z życia wziętych na podstawie których autorzy wyjaśniają jak wykorzystać opisaną metodę.
Na koniec autorzy poruszają także temat wspomnianej już przeze mnie pandemii. Opowiedzieli jak to ich samych dopadł kryzy i jak sobie z nim poradzili.
Uważam, że „Jak poradzić sobie ze stresem” to książka dla każdego i warto po nią sięgnąć. Warto mieć na uwadze, że stres wpływa nie tylko na nasze samopoczucie, czyli zdrowie psychiczne, ale i na fizyczne. Pamiętajmy, że zdrowie mamy tylko jedno i musimy o nie dbać. Śmiało mogę stwierdzić, że poradnik możemy potraktować jako sesję z dwojgiem wybitnych psychologów. Dzięki niemu poznałam nowe sposoby na odróżnienie stresu od traumy i potrafię lepiej sobie z nimi radzić.
Informacje dodatkowe o Jak uwolnic się od stresu:
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2021-05-26
Kategoria: Poradniki
9788328716964
Tytuł oryginału: When Crisis Strikes
ktomzynska
Tagi: Samodzielne rozwiązywanie problemów i rozwój osobisty bóg