Okładka książki - Jak zapewnić swojemu dziecku najlepszy start. Edukacja i rozwój zgodny z naturalnymi potrzebami przedszkolaka

Wszyscy rodzice chcą jak najlepiej dla swojego dziecka, szukają mu najlepszego przedszkola, zapisują na dodatkowe zajęcia i wciąż zastanawiają się, co jeszcze można zrobić, żeby ich dziecko potrafiło więcej niż rówieśnicy.
Jest dużo poradników o tym, jak wychować dziecko, jak zapewnić mu lepszy start lub jak rozmawiać z nim w danych sytuacjach, jest to fajny sposób na dowiedzenie się tego, co i jak ono odczuwa, ale zawsze musimy pamiętać o tym, że każde dziecko jest inne i ma indywidualne potrzeby.
Kiedy na świecie pojawia się potomek, rodzice zastanawiają się, kiedy posłać go do przedszkola, niektórzy chcą jak najwcześniej, bo uważają, że ważny jest kontakt z rówieśnikami, a inni za to zostawiają pociechę w domu i puszczają, dopiero gdy przychodzi obowiązek szkolny. Na pewno każdy rodzic chce dobrze, ale nie każdy wie, czy jego decyzje naprawdę są tym właściwymi, czasami wydaje nam się, że robimy coś dobrze, a nie słuchamy w tym wszystkim najważniejszej osoby, czyli naszego dziecka.
Poradnik o dobrym starcie naszego przedszkolaka pokazuje nam, jak wszystko odczuwa dziecko i co jest dla niego dobre, napisany jest przez psychologa i eksperta od metod nauczania więc przez osoby kompetentne, które nie od dziś pracują z młodymi osobami. Przy tej całej wiedzy zdecydowanie musimy zachować umiar, ponieważ to my najlepiej znamy swoje dziecko i wiemy, na co jest gotowe, a na co nie. W książce bardzo obszernie opisany jest temat adaptacji przedszkolnej, jak przygotować na to dziecko, siebie oraz jak rozmawiać z nauczycielami, niestety moim zdaniem nie w każdym przedszkolu jest to wszystko możliwe. Placówki prywatne i takie w mniejszych wioskach różnią się zupełnie, oczywiście nie oznacza, że przedszkola państwowe są gorsze, ale tam raczej nie ma aż tak długiej adaptacji, tym bardziej teraz w czasach pandemii, kiedy to w wielu placówkach z dziećmi już pierwszego dnia trzeba było pożegnać się przy drzwiach.
Podsumowując, uwielbiam takie poradniki i wiele czerpie z nich inspiracji, ale też wiele informacji od razu odrzucam, bo nie da się napisać jednego dobrego przepisu na przyszłość wszystkich dzieci.

Informacje dodatkowe o Jak zapewnić swojemu dziecku najlepszy start. Edukacja i rozwój zgodny z naturalnymi potrzebami przedszkolaka:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2021-01-13
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Dodał/a opinię: Karolina Radlak

Tagi: Opieka nad dzieckiem i wychowanie - poradniki bóg

Zobacz opinie o książce Jak zapewnić swojemu dziecku najlepszy start. Edukacja i rozwój zgodny z naturalnymi potrzebami przedszkolaka

Kup książkę Jak zapewnić swojemu dziecku najlepszy start. Edukacja i rozwój zgodny z naturalnymi potrzebami przedszkolaka