Okładka książki - Jak złapać rosyjskiego szpiega. Prawdziwa historia zwykłego Amerykanina, który został podwójnym agentem

Książka – PETARDA ! Inaczej nie mogłam zacząć :- ) Jak dla mnie to gotowy scenariusz filmu z Bond’em, czasem niewiarygodne, a jednak true story. Marzenie małego chłopca spełnia się – więc nasuwa się wniosek ‘wierzcie w marzenia i dążcie do ich realizacji, bo warto’! Polecam wszystkim, nawet tym, którzy nie lubią tego gatunku literackiego, książkę czyta się szybko i ciągle z zainteresowaniem, bo napisało ją samo życie. Naveed Jamali to bohater i autor ze swoim pomocnikiem Ellisem Henican postanowili opowiedzieć o wszystkim całej reszcie świata. Wspomniany Naveed to zwykły chłopak mimo dość niezwykłych korzeni, wcześniej klasowy klaun a później oddany patriota – czyli nic nadzwyczajnego. Co więcej fascynat wszelkiego rodzaju literaturą i filmem o tematyce wojskowej, szpiegowskiej i kontrwywiadowczej. Kończy szkołę, poznaje dziewczynę Avę, biorą ślub, ona ambitna pisze doktorat, on pracuje na Harvardzie. Wszystko zwyczajne i normalne zmienia się, kiedy Naveed uświadamia sobie, że musi coś zmienić …było to w dniu ataku na World Trade Centre. Nie może być biernym obywatelem, którego życie ‘przeleci’ ot tak sobie „co ja takiego zrobiłem dla swojego kraju?” – pytał się siebie. „Muszę coś zmienić, muszę …” – sam sobie odpowiadał. I zaczął …zaczął współpracę z FBI i za wszelką cenę chciał być agentem wywiadowczym – szpiegiem, a wcześniej jeszcze wstąpić do marynarki wojennej, co wcale nie było takie proste ! Na swojej drodze spotkał wielu Rosjan, lepszych i gorszych – ale każdy z nich oznaczał dla niego niebezpieczeństwo, przygodę i żądzę pieniądza. Już nigdy nie będzie tym Naveedem, którego zna jego żona Ava, rodzina czy znajomi. Ale czy uda mu się osiągnąć cel ?! – tego już nie zdradzę; przeczytajcie sami. Książka trzyma w napięciu, mimo iż jest to opis żmudnej, realnej pracy współpracownika FBI. Główny bohater, czasem sympatyczny, czasem zarozumiały, zbyt pewny siebie, choć wesoły niekoniecznie każdemu przypadnie do gustu, zresztą jak cała jego historia. Powieść została napisana prostym językiem, przez co wciąga od pierwszej strony. Powtórzę raz jeszcze – jak dla mnie książka petarda :-) polecam !

Informacje dodatkowe o Jak złapać rosyjskiego szpiega. Prawdziwa historia zwykłego Amerykanina, który został podwójnym agentem:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2015-09-09
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 978-83-240-3508-3
Dodał/a opinię: Marta Klimek

Zobacz opinie o książce Jak złapać rosyjskiego szpiega. Prawdziwa historia zwykłego Amerykanina, który został podwójnym agentem

Kup książkę Jak złapać rosyjskiego szpiega. Prawdziwa historia zwykłego Amerykanina, który został podwójnym agentem